Cumhurbaşkanı’na 6 yıllık tek dönem

Hüseyin Şimşek

Altı muhalefet partisi tarafından gerçekleştirilen “güçlendirilmiş parlamenter sistem” görüşmeleri TBMM’de sürüyor.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti temsilcileri tarafından gerçekleştirilen güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinde, üzerinde anlaşma sağlanarak kayıt altına alınan konular arasına Cumhurbaşkanı’nın görev süresi de girdi.

Partilerin üzerinde anlaşmaya vardığı konulara göre, Cumhurbaşkanı’nın görev süresi altı yılla sınırlı tutulacak. Ayrıca zamanında yapılan seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı yeniden aday olamayacak, görev süresi, bir dönemle sınırlı tutulacak. Muhalefet ayrıca Meclis’teki önergeler konusunu da ele aldı. Sözlü soru hakkının geri getirilmesinde kesin olarak anlaşmaya varan muhalefet, yazılı soru önergelerine de yeni zorunluluklar getirecek. Muhalefetin sistemi hayata geçerse soru önergelerinin muhatapları, yasal olarak bu önergeleri yayımlamak zorunda olacak. Yanıtlamayan muhataplar, çeşitli yaptırımlara maruz kalacak.

Çalışmaya göre ayrıca gensoru hakkı da yeniden muhalefet için tanımlanacak. Muhalefet milletvekilleri ayrıca TBMM Genel Kurulu’nda genel görüşme açma hakkına kavuşacak. TBMM komisyonlarına çağrılan kamu görevlileri, bu daveti geri çeviremeyecek.

Bütçe yapım tekniği de yeniden ele alınan konular arasında yer aldı. Altı partinin kararına göre, bütçe ile kesin hesap ayrılacak. TBMM çatısı altında bir Kesin Hesap Komisyonu kurulacak ve bu komisyonun başında, ana muhalefet partisi üyesi bir milletvekili bulunacak.