ÖDP’li Önder Konuk’un davasında avukatlar “Cumhurbaşkanı’na hakaret” maddesinin ‘kanun önünde eşitlik’ ve ‘erkler ayrımı’ ilkelerine aykırı olduğunu iddia ederek düzenlemenin iptalini istedi

“Cumhurbaşkanı’na hakaret” maddesi Anayasa’ya aykırı

UĞUR KOÇ

“Hırsız katil Erdoğan” diyerek “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği iddiasıyla yargılanan Özgürlük ve Dayanışma Partisi Tokat Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk’un davasında avukatlar “Cumhurbaşkanı’na hakaret” maddesinin Anayasa’daki “kanun önünde eşitlik” ve “erkler ayrımı” ilkelerine aykırı olduğunu iddia etti.

Eşitliğe ve erkler ayrımına aykırı

ÖDP’li Önder Konuk’un Facebook’tan yaptığı paylaşımlarla “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği suçlamasıyla yargılandığı davanın 2. duruşması Tokat 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Konuk’un avukatları Özgün Dinç, Ali Bozkurt ve Sultan Aktaş, mahkemeye sundukları dilekçede “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunu düzenleyen TCK 299. Madde’nin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

Avukatlar, hakaret suçunun TCK’nin 125. Maddesi’nde düzenlendiğini ve bu maddede kişiler arasında ayrım yapılmadığını hatırlattı. Anayasa’nın 7,8 ve 9. maddelerinde de Yasama-Yürütme-Yargı erkelerinin tanımlandığını belirten avukatlar TCK 299 ile Yürütme erkini temsil eden Cumhurbaşkanı için özel bir düzenleme yapıldığını söyledi. Bu nedenlerle Cumhurbaşkanı’na özel olarak yapılan düzenlemenin hem Anayasa’nın “kanun önünde eşitlik” ilkesine hem de “güçler ayrılığı” ilkesine aykırı olduğunu savunan avukatlar TCK 299. maddenin iptal edilmesi için dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talep etti.

Tapeleri de istediler

Avukatlar mahkemeden 17-25 Aralık döneminde ortaya çıkan tapelerin de incelenmesini talep etti. Ancak mahkeme her iki talebi de reddetti.

Önder Konuk’un “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği suçlamasıyla yargılanmasına neden olan Facebook paylaşımlarının “herkese açık” profilden yapılmadığına dair inceleme talebini kabul eden mahkeme davayı 11 Aralık’a erteledi.

Ne olmuştu?

“Hırsız katil Erdoğan” dediği gerekçesiyle ilk olarak 13 Şubat 2015’te ÖDP Parti Meclisi üyesi Onur Kılıç tutuklanmıştı. Bu olay ardından tutuklamalar Türkiye genelinde zincirleme biçimde yayılmış, önce Kılıç’ın tutuklanmasını protesto edenler tutuklanmış, ardından bu tutuklamaları protesto edenler tutuklanmıştı. ÖDP’li Önder Konuk da, Facebook hesabından bu tutuklamaları eleştirerek yaptığı paylaşımlar nedeniyle cezaevine konulmuş, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.