Seçimlerle ilgili bir değerlendirmeye yer veren The Economist, ilginç yorumlarda bulundu. Economist'te yayımlanan analizde,

Seçimlerle ilgili bir değerlendirmeye yer veren The Economist, ilginç yorumlarda bulundu. Economist'te yayımlanan analizde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin AKP'yi bölebileceğini hatta hükümetin düşmesine neden olabileceğini yazdı.
"Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan’a meydana okumaya hazır mı" sorusuna yanıt aranan analizde şu  yorumlara yer verildi: “İlan edilmeyen bir savaş patlamak üzere: Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına göz diktiğine inanılıyor ancak, Sayın Gül, makamı elinde tutmak istiyor. Sayın Erdoğan kadar popüler desteği olmasa da AK Parti içerisinde hala nüfuzu var. Ancak, bunu Sayın Erdoğan’ın, gelecek seçim için adaylar listesini hazırladığında koruyacak mı?"
CUMHURBAŞKANLIĞI SÜRESİ
Dergi, Gül’ün çevresinin Cumhurbaşkanının bir dönem daha görev yapma hakkının bulunduğunu savunduğunu belirterek, “Ancak Sayın Erdoğan’ın müttefikleri farklı düşünüyor. Başbakana yakın bir kaynak, ‘Sayın Erdoğan, Sayın Gül’ün Cumhurbaşkanlığını destekledi. Şimdi fedakarlık yapma sırası onda’ dedi” diye yazdı.
'Erdoğan, Cumhurbaşkanı'nın
yetkilerini kendi için çoğaltıyor'
Gelecek yıl yapılması gereken seçimler sonucunda AKP’nin yeniden iktidarı elde etmesi halinde Erdoğan’ın, partisine verilen yetkiyi, Cumhurbaşkanlığını üstlenmek için kullanmak isteyebileceğini belirten dergi, “Bazıları, AK Parti’nin, Cumhurbaşkanının yetkilerini güçlendiren önlemleri içeren Anayasa reformuna yönelik son girişimlerinin, Sayın Erdoğan’ın görevini üstlenmesini dikkate alarak şekillendirildiğine inanıyorlar. Ancak Gül, onun karşısında yer almaya karar verirse eğer, ne olacak? Bu partiyi bölebilir, hükümetin düşmesine bile neden olabilir” yorumunu yaptı.