Afyon’da Cumhuriyet’i eleştiren ifadelerin yer aldığı Ahmed Günbay Yıldız’ın “Ekinler Yeşerdikçe” kitabının liselerde okutulduğu ortaya çıktı

Cumhuriyet düşmanı kitap liselere de girdi

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

Afyon’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı liselerde, Cumhuriyet düşmanı ifadelerin dikkat çektiği, aydınların “içki içen, kumar oynayan, zinada beis görmeyenler” olarak tanımlandığı, “Ekinler Yeşerdikçe” kitabının okutulduğu ortaya çıktı. Ahmed Günbay Yıldız’ın yazdığı “Ekinler Yeşerdikçe” kitabında Cumhuriyet’in ilan edilmesi sonrasında “fuhşun arttığı, hafif meşrep insanlar” türediği iddia edildi. Cumhuriyet için “Allah’ın yasak dediklerine serbestlik getiriyor” ifadeleri kullanılıyor. Ayrıca padişahlıktan Cumhuriyet’e uzanan dönem için, “Sarıklı mücahitlerle inananlar ordusuydu kanını ortaya koyan. Namazlıydı o günlerde. Sonra medreseler, tekkeler, ilim yuvaları kapatıldı bir bir. Harfler değişti, cahil oldu bir gecede toplum. Hayat başka bir biçim, başka bir çehreye büründü, ardı arkası kesilmeyen inkılaplar inancı yüreklere hapsetti, namazı da dört duvar arasına...” denildi.

İnkılaplar huzursuzluk sebebiymiş!
İnkılapların zor bir hayat dayattığı iddia edilen kitapta, şapka devrimi “gülünç” olarak nitelendirildi. Kitapta, Cumhuriyet döneminin başlaması ile ülkede “içkinin, fuhuşun artığı” öne sürüldü.

Eğitim Sen’den tepki
Liselerde okutulan kitap ile ilgili BirGün’e konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aydoğan Aytekin, şunları söyledi: “Okullarımız artık öğrencilerimiz için güvenli alanlar olmaktan tamamen çıkarılmıştır. Cinsiyetçi, laik, bilimsel eğitime, eşit, özgür, demokratik cumhuriyete karşıt ifadelerin kullanıldığı bu kitaplar ve düzenlenen etkinlikler ancak öğretmen ve velilerin farkına varması sonucu ortaya çıkarılmaktadır. 4+4+4 yasasından itibaren protokoller başta olmak üzere, gerçekleştirilen tüm etkinliklerde okullarımız parsel parsel dini yapılara teslim edilmektedir. Sosyal devlet ilkesinin gereği olan kamusal eğitim faaliyetlerini sürdürme faaliyeti MEB’in sorumluluğundadır.”

***

‘Okul bahçesine rezidans yapan tek ülke biz olduk’

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Şişli Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde devam eden rezidans inşaatına tepki gösterdi. “Okul bahçesine rezidans yapan dünyadaki tek ülke olarak tarihe geçtik” diyen Yedekci, şunları söyledi: “İnşaatı durdurmak yerine okul yerleşkesinde D blokta süren eğitim öğretimi durdurdular. Yaklaşık 5 bin öğrenci okulda eğitimine devam ederken D blokta yaşanan toprak kayması nedeniyle 400 çocuğun hayatı riske atılmıştır. Asla ve asla bir okulun bahçesine rezidans yapılamaz. Şişli’de çok sayıda rezidans ve alışveriş merkezi var ancak bu okul gibi bir okul neredeyse Türkiye’de yok.”

‘Ellerinizi çekin’
Yedekci, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Okulun bahçesinde inşaat yapmaya kalkıyorlar ve utanmadan, ‘Siz prefabrik yapılarda öğreniminize devam edin’ diyorlar. Kendileri prefabrik yapılarda bakanlık yapsınlar. Bakanlık binalarını prefabrik yapılara taşıyarak o alanlara rezidans yapsınlar. Buradan çağrımdır; çocuklarımızın üzerinden ellerinizi çekin.”