Gaziantep’te 10 Kasım’da ‘Yıkın heykellerimi’ şiirini okuyan öğretmene Gaziantep Valiliği tarafından soruşturma açılmasına tepki geldi. Eğitim İş Gaziantep Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “Cumhuriyet’i sindiremeyenlerin nefretine yenilmeyeceğiz” denildi

‘Cumhuriyet’i sindiremeyenlerin nefretine yenilmeyeceğiz’

Berkay SAĞOL

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesindeki Vicdan-Ahmet Güner Ortaokulunda bir öğretmen, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'nde şair Süleyman Apaydın'ın "Yıkın Heykellerimi" adlı şiirini okudu. Gaziantep Valiliği, öğretmenin okuduğu şiirle ilgili soruşturma başlattı.

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Hür Dava Partisi'nin (HÜDA-PAR) yayın organı İLKHA ve Yeni Şafak şiirin okunmasını hedef gösterdi. Yeni Şafak, şiir okunmasını "10 Kasım töreninde okuduğu şiirle İslam'a ve ümmete nefret kustu" başlığıyla haberleştirdi.

Gaziantep Valiliği, öğretmenin okuduğu şiirle ilgili soruşturma başlattı. Valilikten yapılan açıklamada, "Bazı sosyal medya mecralarında 10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni’nde bir öğretmenimizin okuduğu şiir ile ilgili görüntüler paylaşılmıştır. Olayla ilgili valiliğimiz tarafından soruşturma başlatılmıştır" denildi.

Gaziantep Valisi Davut Gül ise sosyal medya hesabından konuyla ilgili şu paylaşımı yaptı: "Şehitkamil Vicdan Ahmet GÜNER Ortaokulu'nda okunduğu iddia edilen ve açıkça dini değerleri aşağılayan ‘şiir’ konusunda soruşturma açılmıştır. İnsanların inancını, yaşam tarzını, kılık kıyafetini aşağılamak hiç kimsenin haddi ve hakkı değildir…"

'ÖĞRETMENİN YANINDAYIZ'

Eğitim İş Gaziantep Şubesi, öğretmenin hedef gösterilmesine ve kendisine soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Eğitim İş Gaziantep Şube Başkanı Ali Arpat, “Gurur duyulacak bir 10 Kasım töreninden Aziz Nesin'lik bir trajikomedi çıkaranların görmek istemediği gerçekler ise şunlardır: Üyemiz, töreni hazırlayan yazı kurulundadır ve bu münasebetle törende okunacak şiirleri -her okulda olduğu gibi -okul yönetimine önceden bildirmiştir. Bu öğretmenimiz, aynı okulda geçen seneki 10 Kasım törenine de katkı sunmuştur. Söz konusu şiir, MEB'in yasaklı listesinde değildir. Bu şiir hakkında bilinen hiçbir yargı kararı yoktur. Ve hatta birçok okulda 10 Kasım törenlerinde sıklıkla okunan şiirler arasındadır. Dolayısıyla burada suç olmayan bir eylemden, sırf rahatsız olan gericileri memnun etmek için suç çıkarılmaya, aydın bir eğitimci kurban edilmeye çalışılmaktadır” dedi.

Arpat, “İdari bir soruşturmada karar verici son merci olan Valinin, bu konuda fikir beyan etmesi de tarafsızlık ilkesiyle çelişmektedir. Nasıl ki bir davaya bakan hakimin, o davanın karar duruşmasından önce kamuoyuna kanaat beyanında bulunması ‘ihsası rey’, kabul ediliyorsa, valinin bu çıkışı da soruşturma dosyasına dair tutumunu, henüz inceleme olmadan netleştirdiğini yani peşin hükümlü olduğunu açık etmektedir. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim neferleri olarak, Eğitim-İş olarak, bulundukları her yerde çocuklarımıza Cumhuriyet sevdası aşılayan öğretmenlerimizle gurur duyuyoruz. Bu anlamda Serap öğretmenimizin de sonuna kadar yanında olacağımızı, onu hedef gösterenlere ilişkin hukuki yollara başvuracağımızı ve başlatıldığı iddia edilen soruşturmanın neticesine göre bizim de karşı hamleler yapacağımızı ilan ediyoruz” diye konuştu.