Cumhuriyet’ten vazgeçmek yok
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali için MEBE’e yürümek isteyen öğretmenlere polis müdahale etmişti

POLİTİKA SERVİSİ

İktidarın her alandaki baskıları sürüyor. Buna karşın halk direnerek Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkıyor

AKP’nin iktidarda olduğu 20 yıllık süreçte Cumhuriyet’e, laikliğe yönelik baskılar hiç olmadığı kadar arttı. Hukuk, adalet kavramının içeriği boşaltıldı. Ülkedeki eşitsizlik makası açıldı. Açlık, yoksulluk yurttaşı hayattan bezdirdi. Diyanet ve tarikatlar, İstanbul Sözleşmesi gibi kritik konularda söz sahibi oldu.

Yoğun baskılara rağmen yurttaş, iktidarın yaratmaya çalıştığı baskı rejimine karşı her koşulda direnmeye devam ediyor. Dört bir taraftan gerçekleştirilen eylemler ve kazanımlar çözümün örgütlü direnişten geçtiğini gösteriyor.

Festival yasaklarına büyük tepki: Gericilerin ‘milli ve manevi değerlerimize ters’ açıklamalarının ardından çok sayıda kentte festival ve konserler bahanelerleyasaklandı. birçok bölgede yurttaş, sanata ve sanatçıya yönelik yapılan baskılara protesto ve eylemlerle karşılık verdi.

Kadınlar savaşıyor: AKP döneminde kadın hakları büyük kayba uğradı. Şiddet ve cinayetler hiç olmadığı kadar arttı. Kadına yönelik suç işleyen erkekler cezalandırılmadı ya da ödül gibi cezalar aldı. Cezasızlık Avrupa Komisyonu’nun 2022 Türkiye Raporu’na da yansıdı.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararı ise birçok kentte protestolara yol açtı. Protestolarda birçok kadın gözaltına alındı, darp edildi. Anayasa Mahkemesi’ne kararın geri alınmasına yönelik binlerce başvuru yapıldı.

Kazanım getiren direniş: Ülkenin birçok yerinde ve çeşitli sektörlerinde işçi direnişleri ses getirdi. 2022’nin başında dikkat çeken eylemlerden biri, Trendyol kuryelerinin direnişi oldu. Kuryelerin düşük zamma karşı direnişi büyük yankı uyandırdı. Toplu kurye direnişlerinin fitilini yaktı.

Öğretmenler direnişte: Öğretmenlerin, aynı işi yapmalarına karşın sınavdaki başarılarına göre kategorize edilip ayrı ayrı ücretlendirilmesini öngören Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı direniş aylardır sürüyor. Tepkilerini göstermek için birçok kez Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) yürümek ve basın açıklaması yapmak isteyen öğretmenler defalarca polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. 8 Eylül’de MEB’e yürümek isteyen öğretmenlerin Eğitim Sen Genel Merkezi’nde ablukaya alınması büyük tepki topladı.