Cumhuriyet gazetesi, son günlerde yaşanan tartışmalara ilişkin bir başyazı yayınladı. Başyazıda, “Gazetemizi yayımlayan şirketimizin sonuçlanmamış ve hukuksal sözleşmelere bağlanmamış kimi ticari görüşmeleri ve temasları, çarpıtılmış gerekçelere dayandırılıp süslenerek, sosyal medyaya servis edilmiş, gazetemiz yöneticileri ve çalışanları suçlanmak, karalanmak istenmiştir. Bu kötü niyetli girişim, başta Cumhuriyet Vakfı yönetimi olmak üzere çalışanlarının kararlı duruşu, bilinçli okurlarının desteği ve yargısal kararlarla başarısız kılınmıştır” denildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Cumhuriyet’ten başyazı: Kötü niyetli girişim başarısız kılınmıştır

Cumhuriyet gazetesinde bugün, son günlerdeki yargısal süreçlere ve yaşanan tartışmalara ilişkin “Cumhuriyet, bir Kuvayı Milliye kurumudur; işgal edilemez” başlıklı bir başyazı yayınlandı.

İmzasız yayınlanan başyazıda, “Okurlarımıza hafta içinde ‘zorunlu açıklama’larla aktarmaya çalıştığımız üzere gazetemiz içinde son günlerde yine bir ‘ele geçirme’ girişimi yaşanmıştır” denildi.

Bu girişime yönelenlerin, İlhan Selçuk’un yaşamını yitirmesi sonrası 2010-2018 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin “ikinci cumhuriyetçiler tarafından ele geçirildiğinde en ufak bir itirazda bulunmadıkları” belirtilen yazıda, vakıf yönetimi ve gazeteyi zora sokma amacıyla sosyal medyaya kamuoyunu yanlış yönlendiren bilgilerin servis edildiği kaydedildi.

Söz konusu girişimlerin, Cumhuriyet Vakfı’nın Ankara’da büyük bir bina satın aldığı süreçte gerçekleştiğine dikkat çekilen başyazıda şu ifadeler kullanıldı:

“Gazetemizi yayımlayan şirketimizin sonuçlanmamış ve hukuksal sözleşmelere bağlanmamış kimi ticari görüşmeleri ve temasları, çarpıtılmış gerekçelere dayandırılıp süslenerek, sosyal medyaya servis edilmiş, gazetemiz yöneticileri ve çalışanları suçlanmak, karalanmak istenmiştir. Bu kötü niyetli girişim, başta Cumhuriyet Vakfı yönetimi olmak üzere çalışanlarının kararlı duruşu, bilinçli okurlarının desteği ve yargısal kararlarla başarısız kılınmıştır.”

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine haber yapma karşılığında “kayıt dışı para aldıkları” iddiasıyla geçtiğimiz hafta suç duyurusunda bulunmuştu.

Dilekçede, kayıt dışı paranın iki büyük çikolata kutusu içerisinde teslim edildiği, vakıf başkanının da süreçten haberinin olduğu öne sürülmüştü.

Dilekçede, şikayet konusu olayların 16 Mayıs tarihinde gazetenin sahibi olan Yeni Gün A.Ş Başkan vekili Ali Adnan Aslan’ın vakıf üyelerine gönderdiği mail ile ortaya çıktığı belirtilmiş, buna göre, Aralık 2022’de Vakfın ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alev Coşkun, şirket Başkanvekili Ali Adnan Aslan, Arif Kızılyalın, Selçuk Özer ve Esra Bozok’un katıldığı bir toplantıda, Coşkun’un bir e-ticaret firmasından 500 bin lira ödeme alındığını söylediği iddia edilmişti.