Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği'nin düzenlediği ve üç gün sürecek olan "15. Eşcinsel Onur Haftası"...

Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derne-ği'nin düzenlediği ve üç gün sürecek olan "15. Eşcinsel Onur Haftası", İstiklâl Cadde-si'nde yapılacak "Onur Yürüyüşü"nün ardından gerçekleşecek Hormonlu Domates Homofobi Ödül Töreni ile son bulacak. Eşcinsellerin ilk kez sokağa çıkma isteğine öncü olan "Onur Yürüyüşü", Türkiye'de 1993 yılında İstanbul Valiliği tarafından engellenmek istenmesi ile eşcinsel hareketin başlamasına imkan sağladı.

HER YERDEN KATILIM VAR
Bu yıl Hollanda Konsolosluğu'nun desteği ile gerçekleştirilecek Onur Haftası etkinliklerinde, film gösterimleri, paneller 28-30 Haziran tarihlerinde Fransız Kültür Merkezi'nde yapılacak. 27 Haziran akşamı Boğaz'da yurtiçi ve yurtdışıdan gelen konukların ağırlandığı tekne turuyla başlayacak olan hafta, 1 Temmuz günü saat i5:oo'te İstiklâl Caddesi'nde eşcinsel, biseksüel, travesti, transseksüel aktivist, insan hakları örgütlerinden temsilciler ve yazar, gazeteci ve politikacının katılacağı Eşcinsel Onur Yürüyüşü ve 3. Hormonlu Domates Ödül Töreni ile sona erecek.

3. HORMONLU DOMATES ÖDÜLLERİ
Lambdaistanbul, bir televizyon kanalında Erman Toroğlu'nun hormonlu tavuğun yan etkilerinden birinin eşcinsellik olduğunu söylemesi üzerine 'Hormonlu Domates Ödülü' vermeye başladı. 2007 yılı Hormonlu Domates Ödülü için Hıncal Uluç, Tarkan, Deniz Baykal, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, AKP'li Bursa Osmangazi Belediyesi Başkanı, Erol Köse, Tuba Özay gibi kişi ve kurumlar, internet sitesinden aday gösterildi.

Binlerce insan katılıyor
28 TEMMUZ 1969.
New York'ta Greenwich Village'teki Stonewall Inn barında polis baskını sırasında çıkan karşı direniş hareketi çok kısa bir sürede LGBTT bireylerine cesaret verdi. Bu olaydan sonra LGBTT hareketi sokaklarda görünür olamaya başladı. Bugün birçok şehirde binlerce insanın katıldığı kutlamalar devam ediyor. Türkiye'de ise ilk defa 1993 yılında bir grup LGBTT bireyi tarafından gerçekleştirmek istenen 'Cinsel Özürlük Etkinlikleri' Valilik tarafından yasaklandı. 1993'ten 2006'ya kadar Onur Haftası Etkinlikleri Lambdaistanbul'un katkıları ile devam etti. 2003'te ilk defa kamusal alanda açık bir 'Onur Yürüyüşü' gerçekleştirildi. Bu ilk yürüyüşe yaklaşık 100 kişi katıldı. 2005'te ilk 'Hormonlu Domates Ödülleri' verildi.