AKP’li Fatsa Belediyesi ile Diyanet Vakfı işbirliği ile yapılan Yaygın Eğitim Merkezi binası inşaatının yıkılmasına karar verildi. Çürük inşaatın hazır betonlarını ise bir başka AKP’li belediyenin hibe olarak verdiği ortaya çıktı.

Çürük inşaatın betonunu AKP’li belediye hibe etmiş
Fotoğraf: BirGün

Onur DURMUŞ

Ordu’nun Fatsa İlçesi’nde inşa edilen ve Diyanet Vakfı’na bağlı olan Yaygın Eğitim Merkezi olarak hizmet verecek olan binada yapılan karot testinde (beton dayanıklılığı ve demir durumunu analiz edilen inceleme) acilen yıkılması yönünde rapor hazırlandı. AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yönlendirdiği yapı denetim firması tarafından incelenen binanın hazır betonlarının mevzuatta yer alan standartların çok altında olduğu, halk dilinde adlandırıldığı şekliyle “çürük” çıktığı raporlara işlendi. İnceleme sırasında, binanın 3. katının da yapımı için çalışmaların başladığını gören yapı denetim firması yetkililerin ‘3. katın çıkılması durumunda bina çökebilir’ demesi üzerine 3. katın yapımı için yerleştirilen kalıplar hızlı bir şekilde söküldü.

BirGün’ün ulaştığı bilgilerde, ise yapı denetim firmasının yıkım gerekçesi olarak gösterdiği hazır betonları başka bir AKP’li belediye olan Kumru Belediye’sinin hibe olarak Fatsa Belediye’sine verdiği ortaya çıktı. BirGün’e konuşan ve Diyanet Vakfı’na hibe ettikleri betonlara çürük raporu verildiğini duyduğunu söyleyen Kumru Belediye Başkanı Yusuf Yalçuva, “Bizim betonlarımız oldukça dayanıklı ve güvenlidir. Biz betonları buradan gönderirken hiçbir sorunu yoktu. Fatsa Belediyesi hazır betonları uygunsuz ortamlarda muhafaza etmiş ya da betonların sulanması esnasında yanlış uygulamalar yapmıştır” diyerek topu Fatsa Belediyesi’ne attı.

Kumru Belediye Başkanı Yusuf Yalçuva’ya, hibe edilen betonların resmi olarak kayıt altına alınıp alınmadığını sorduğumuzda ise “Sanırım resmi bir kayıt yok ama depolarımızdan çıktığına dair bir belge olabilir. Fatsa Belediyesi’nin bizden bir talebi oldu ve biz de destek verdik” yanıtını verdi.

RAPORU UMURSAMADILAR

Yapı denetim firmasının yıkım raporu vermesine rağmen bina için güçlendirme çalışması yapmayı planladıklarını belirten Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Öztürk ise “Gerekli karot belgeleri elime ulaştı. Fatsa Belediyesi’nden gereken güçlendirme çalışmalarının en kısa sürede yapılacağına dair bilgi aldım. Bu konu Fatsa Belediyesi İmar Müdürlüğü’nün sorumluluğunda” ifadelerini kullandı.

Fatsa Yapı Kontrol Müdürü Ömer Korgan, yıkım raporu verilen Diyanet Vakfı’nın binasıyla ilgili, “Karot raporlarında zaten binanın sağlıklı olmadığı raporu bize geldi. Bu sorun hibe edilen betonlardan kaynaklandı. Bu alan zaten dava sürecinde. Biz rapordan sonra 3. katın yapılmasını durdurduk. Bundan sonraki süreçte karar Ordu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ait. Bana göre bu yapının yıkılması daha doğru olur. Bu bina yıkılırsa buradaki müteahhitlere de ders olur” açıklamasında bulundu. Söz konusu ‘Yaygın Eğitim Merkezi’ ile ilgili 02.02.2023 tarihinde yapı ruhsatının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava açıldığı öğrenildi.