Olası bir depremde ağır hasar ve yıkım riski taşıdığı için acil tahliye edilmesi bildirilen Büyükçekmece Adliyesi için hâlâ bir adım atılmadı. Yüzlerce insanın ölüm tehlikesi yaşadığını belirten Avukat Kılıç: Hukuk çiğneniyor, yetkililer 3 maymunu oynuyor.

‘Çürük raporlu’ Büyükçekmece Adliyesi’ne gözler kapalı: Yüzlerce kişinin hayatı tehlikede

Dilara ŞİMŞEK

Ülkede yaşanan ve can kayıplarına neden olan depremlerden ders çıkarılmıyor. Büyük bir depremin beklendiği İstanbul için uzmanlar her gün ‘acil önlem’ çağrısını yineliyor. Olası bir depremde yüzlerce kişiye mezar olacak yapılardan birisi de İstanbul’da bulunan Büyükçekmece Adliyesi. Acil boşaltılması için resmi yazı yazılan adliyede tehlike sürüyor.

Adalet Bakanlığı’na tahsis edilen adliyede Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne (TBDY) göre yapılan incelemede binanın olası bir depremde ağır hasar ve yıkım riski taşıdığı tespit edildi. Tespit üzerine Büyükçekmece Belediye Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğü 16 Mart 2020 tarihinde Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na tahliye konulu resmi bir yazı yazdı. Yazıda yapının depremde ağır hasar ve yıkım riski taşıdığı, mevcut hali ile kullandırılmasının risk teşkil etmekte olduğu vurgulanarak acil tahliye edilmesi gerektiği belirtildi.

BirGün’e konuşan Avukat Orhan Kılıç, “Büyükçekmece adliyesi 3 ayrı binaya sahip. Bunlardan birisi de depreme dayanıklı olmadığı rapor edilen merkez adliye yani ana bina. Burada cumhuriyet savcılıkları, suç ceza hâkimlikleri, baro odası ve onlarca memur var. Aradan geçen onca zamana rağmen adliye binası için ne bir çalışma var ne de bir taşınma. Dolayısıyla şu anda savcılar, hakimler, memurlar, avukatlar ve yurttaşlar yaşamlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

3 MAYMUN OYNANIYOR

Konunun Adalet Bakanlığı yetkisinde olduğunu söyleyen Kılıç, yetkililerin 3 maymunu oynadığının altını çizdi: “Hukuk çiğneniyor. Bir apartmanda çökme tehlikesi olduğunda güvenlik kuvvetleri kepçeyle gelip apartmanı boşaltıyor, mühürlüyor… Ancak devlet faaliyetlerinin yürütüldüğü bir yerde bunca zaman geçmiş, resmi yazı var ama herkes üç maymunu oynuyor. Kullanılamaz olduğu resmi bir yazıyla rapor edilip de buna karşı suskun kalmak, hiçbir şey yapmamak görevi ihmal suçunu oluşturuyor. Adalet Bakanlığı’nın insan hayatına ne derece önem verdiğini ve yargı faaliyetlerini nasıl ciddi yürütmediğini açıkça gösteriyor.”

***

Fenerle, düdükle gelecek durumdayız

Adliye çalışanlarından bir kişi her gün korkarak işe gittiklerini söyledi. “Artık fenerle, düdükle gidecek duruma geldik” diyen adliye çalışanı şöyle konuştu: “Savcıların çabaları devam ediyor ancak hâlâ adliyenin taşınacağı bir yer bulunamadı, eyleme geçilmedi. Büyük bir boşlama ve vurdumduymazlıkla karşı karşıyayız.”