Çürümeye terk edilen uçaklar 2016’da İsrail'de kullanılmış

HABER MERKEZİ

Yangınlara müdahale konusunda yetkililerden farklı açıklamalar gelirken, Türk Hava Kurumu envanterinde bulunan uçakların neden kullanılmadığı da tartışma konusu olmayı sürdürüyor. AKP'li eski Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun yangın söndürme uçakları için 2016 yılında yaptığı Twitter paylaşımı yeniden gündem oldu. Eroğlu o dönem THK bünyesindeki uçakların İsrail’deki yangını söndürmek için gönderildiğini dile getirmiş.

Geçen günlerde Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşcı, kurumun elinde 6 uçak bulunduğunu, finansal krizlerden ötürü uçaklara bakım yaptırmanın mümkün olmadığı ve bakım maliyetinin 4 milyon dolar olduğunu belirtirken, Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, THK uçaklarıyla ilgili problemin performans verebilecek kapasitede olmadığını söyledi. Oysa Türkiye, 2016 yılında İsrail'de orman yangınlarını söndürmek için Türk Hava Kurumu'nun uçaklarını göndermiş ve yangının söndürülmesine katkıda bulunmuş. AKP’li eski bakan Eroğlu'nun 2016'da yaptığı paylaşım şöyle: "İsrail'deki orman yangınını söndürme çalışmalarına katkıda bulunmak maksadıyla iki adet yangın uçağı gönderiyoruz. Biri varmak üzere... Orman yangınlarını önleme hususunda Afrika’ya, Balkanlara, Orta Asya’ya hizmet verebilecek durumdayız. Ormanlar bütün Dünyanın ortak malıdır. Talep halinde yardım elimizi uzatmaktan imtina etmeyiz."

Öte yandan orman yangınları yönetimdeki eksiklik ve başarısızlık nedeniyle 1 haftadır kontrol altına alınamazken Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, yaptığı açıklamada, "Bizim hakikaten hava gücümüz iyi ama bu tür destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz” dedi. Özkaya'nın açıklaması sosyal medyada tepkilere neden oldu.