Cüzzam hastaları ortopedik ayakkabı talep ediyor: Ayakkabı olmadan yürüyemiyorum!

HABER MERKEZİ

Halk arasında ‘cüzzam’ ismiyle bilinen lepra, kronik bir enfeksiyon hastalığı olarak her yaştan insanı etkileyebiliyor. Lepra, özellikle cilt, çevresel sinirler, üst solunum yolu mukozası ve gözleri tahrip edebiliyor, el ve ayak gibi bazı organlarda fonksiyon kayıplarına neden olabiliyor. Geçmişte korkulan bir rahatsızlık olan, bilgi eksikliği nedeniyle sosyal statü kaybına ve dışlanmalara yol açan lepra, bugün erken tanıyla tamamen tedavi edilebiliyor.

Ülkede hastalığın görülme sıklığı 10 binde 1 vakanın altında. Kayıtlı lepra hasta sayısı 518, geçen yıl tespit edilen yeni vaka sayısı ise 1 olarak kayıtlara geçti. Cüzzamla Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Dünya Cüzzam Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.


ENGELLİ MAAŞI YETMİYOR

Prof. Dr. Yüksel, hastaların çoğunlukla 65 yaş ve üstü olduğunu dile getirerek yaşanılan sorunlara değindi: “Bu kişiler üç ayda bir düşük bir sakatlık maaşı dışında geliri olmayan kişiler. Bu miktar onlara ve ailelere yetmemekte. Prof. Dr. Türkan Saylan, geçmişte hastaları sadece ilaçla tedavi etmemiş, aynı anda düzeltici cerrahi, ortopedik ayakkabı, sosyal rehabilitasyon programları ile de destekledi. Ortopedik ayakkabı atölyesi kapandı ve hastalar zor duruma düştü. Ayak sakatlıkları fazla olan hastalar yeni çareler arıyor. ‘Ayakkabı olmadan yürüyemiyorum’ diye bizlere sesleniyorlar.”

BAKANLIK HASTALARI İZLEMELİ

Prof. Dr. Ayşe Yüksel, son on yıl içinde ülkede her yıl 3-4 yeni vaka görüldüğünü söyledi. Yüksey şöyle dedi: “Hastalar teşhis edildiğinde vücutlarında bol miktarda mikrop bulunduğundan tedavi başlayana kadar temas ettiği kişilere geçirme olasılığı var. Bu kişilerin beş yıl boyunca en az yılda bir kere muayene edilmesi gerekmekte. Sağlık Bakanlığı bu izlemi yapmak durumunda.”

Öte yandan bugün saat 17.00-19.00 arası 68. Dünya Cüzzam Günü-Türkan Saylan’ın Yaşama Kattıkları Sempozyumu bu yıl Zoom uygulaması üzerinden online gerçekleştirilecek. Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Uzman doktor Ümmühan Kaya’nın konuşmacı olduğu sempozyumda lepranın ülkedeki ele alınacak.