Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Allerji ve İmmünolojik Hastalıklar Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, astımın D vitamini düzeyi normal olan kişilerde görülme sıklığının daha düşük olduğunu bildirdi. Astımın, gelişen tedavi seçenekleriyle giderek öldürücü olmaktan uzaklaşmasına karşın halen ciddi derecede kişilerin yaşam kalitesini bozan bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Kalyoncu, “Dünyada yaklaşık 300 […]

D vitamini astımla savaşıyor

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Allerji ve İmmünolojik Hastalıklar Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, astımın D vitamini düzeyi normal olan kişilerde görülme sıklığının daha düşük olduğunu bildirdi.

Astımın, gelişen tedavi seçenekleriyle giderek öldürücü olmaktan uzaklaşmasına karşın halen ciddi derecede kişilerin yaşam kalitesini bozan bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Kalyoncu, “Dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası bulunmakta ve her yıl 250 bin kişi bu hastalıktan kaybedilmektedir.” Dedi. Kalyoncu, astıma bağlı ölümlerin ilaca erişimin bulunmadığı ya da kısıtlı olduğu Afrika ve Asya ülkelerinde görüldüğünü anlatarak, “Türkiye’de astımdan hastaneye yatışlar bile azalma trendindedir” diye konuştu.

Astım ve D vitamini ilişkisine yönelik dünyanın birçok merkezinde çok sayıda araştırma yapıldığını bildiren Kalyoncu, “Artık D vitamininin sadece bir vitamin değil aynı zamanda bir hormon olduğu ve mikrobik olmayan birçok iltihap türünde koruyucu etki sağladığı anlaşılmıştır” diye konuştu.

Kalyoncu, sözlerine şöyle devam etti: “Araştırmalar, D vitamini düzeyi normal olanlarda astımın sıklığının daha düşük ve acil servis başvurularının daha az olduğunu göstermektedir. Ancak astım çok nedenli bir hastalıktır. Bu nedenle elbette D vitamini normal olanlarda da görülebilir, D vitamini düzeyi normal olan bir astımlı da herhangi nedenle acil servise başvuracağı bir atak yaşayabilir.”