D vitamini kanserin yayılımını önlüyor

HABER MERKEZİ

EKSİKLİĞİ birçok hastalığa yol açan D vitamininin kanserin ilerlemesini de önleyerek ölüm riskini azalttığı ortaya konuldu.

Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre günlük D vitamini takviyesi alanların kanserden ölme riski yaklaşık yüzde 20 azalıyor. Normal vücut kitle endeksine sahip kişilerde ise bu oran yüzde 40’a çıkıyor.

Araştırmacılar, D vitamininin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engellediğini ifade etti.


25 BİN KİŞİ 5 YIL BOYUNCA TAKİP EDİLDİ

Araştırmanın başlangıcında kansere yakalanmamış 50 yaş üstü erkekler ve 55 yaş üstü kadınlardan oluşan 25 bin kişilik bir grup 5 yıl boyunca takip edildi. Denekler, 4 gruba ayrıldı. İlk gruba günlük D vitamini ve Omega 3, ikinci gruba D vitamini ve Omega 3 plasebosu, üçüncü gruba Omega 3 ve D vitamini plasebosu, son guruba ise yalnızca plasebolar verildi.

5 yılın ardından katılımcıların bin 617’si göğüs, prostat, akciğer ve lösemi gibi kanser türlerine yakalandı. Tüm gruplarda kansere yakalanma açısında fark görülmedi. Ancak D vitamini takviyesi alanlarda kanser ölümlerinin daha az olduğu ortaya çıktı. Omega 3 takviyesi ile kanserin etkisinin azalması arasında bir bağlantı bulunmadı. Türkiye'de her 10 kişiden 9'unda D vitamini eksikliği var. Salgın sürecinde tüm dünyadaki karantina uygulamalarıyla güneş ışığı alımının düştüğü ve D vitamini eksiliğinin arttığı düşünülüyor.