Rönesans ressamı Leonardo da Vinci’nin ölümünün 500’üncü yılı için pek çok Türkiyeli sanatçı eserlerini ‘Leonardo Da Vinci’ye Saygı’ başlığındaki sergide bir araya getiriyor

Da Vinci’ye saygı  sergisi açılıyor

Burak ABATAY

Leonardo da Vinci, ölümünün 500. yılında, dünyanın çeşitli yerlerinde, onuruna düzenlenen çok büyük organizasyonlarla anıldı. Üniversite, müze ve galerilerde özel etkinlikler ve gösterimler düzenlendi. Doğduğu köydeki Leonardino Müzesi’nde ve sanatçının son yıllarını yaşadığı Amboise’da çok ünlü eserleri sergilendi. Ülkemizde de “Leonardo da Vinci’nin 500. Ölüm Yıl Dönümü” nedeniyle önemli bir Leonardo projesi gerçekleştirildi. Bir grup sanatçı, Paris’te yaşayan ressam Onay Akbaş’ın düşlediği “Leonardo da Vinci’ye Saygı” projesini hayata geçirmek üzere yola çıktı.

BEŞİKTAŞ'TA SERGİ

Emre Sefer’in Genel Koordinatörlüğü ile yürütülen ve İbrahim Karaoğlu’nun küratörlüğünü yapacağı sergilerle gerçekleşecek proje; Leonardo’nun ömrünün son üç yılını yaşadığı Amboise kentine bir yolculukla başlamıştı. Amboise’da, Leonardo’nun yaşadığı evde, bahçesinde, atölyesinde, anısına yapılan müzede onun izlerini süren, ülkemizin ünlü ressamları, yazarları, müzisyenleri, sinemacıları; bu özel ortamlarda duyumsadıklarını seyahat sonrası kendi alanlarında yorumlayarak Leonardo Da Vinci’ye gönderme yaptıkları yapıtlarla İstanbul, İzmir, Ankara, Bodrum, Amboise (Fransa) gibi kentlerde sanatseverlerle buluşturacaklar. Sergilerde yer alacak resimler, heykeller, hazırlanan özel bir kitap ve çalışmaları belgeleyen film de proje kapsımda sanatseverlere sunulacak.

Bu çalışmaların ilki “Leonardo Da Vinci’ye Saygı” adlı sergide bir araya gelecek. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın desteğiyle, Beşiktaş Belediyesi ev sahipliğinde Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nin Beşiktaş Çağdaş Sanat Galeri’sinde 12 Şubat Çarşamba günü açılıyor. 5 Mart’a kadar sürecek Leonardo da Vinci’ye Saygı Sergisi daha sonra İzmir, Ankara, Bodrum ve Amboise’daki Kraliyet Sarayı Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.

ZENGİN KADRO

Devrim Erbil, Ergin İnan, Tülin Onat, Yalçın Gökçebağ, Fevzi Karakoç, Bedri Baykam, Onay Akbaş, Cem Sağbil, Mercan Dede, Barış Sarıbaş, Bahar Oganer, Burçin Erdi gibi sanatçıların, çok büyük boyutlu resim ve heykelleri sergilenecek. Prof. Dr. İlber Ortaylı, şair Ahmet Telli ve yazarlar Nedim Gürsel, Sunay Akın, İbrahim Karaoğlu, Metin Celal, Dr. Mustafa Tolay, Durmuş Akbulut ve Yalın Alpay’ın yazılarından ve sergilenen yapıtlardan oluşan “Leonardo da Vinci’ye Saygı” kitabını izleyiciler edinebilecek.

Yönetmen Durmuş Akbulut’un, proje katılımcılarının Fransa ve Türkiye’de gerçekleştirdikleri etkinliği yansıtan “Leonardo da Vinci Belgeseli” çok özel bir filme dönüştürülerek sergi etkinlikleri süresince izlenebilecek.

cukurda-defineci-avi-540867-1.