Dağıtılan para toplananın faizinden az


BirGün ANKARA

15 Temmuz Dayanışma Kampanyası kapsamında toplanan 338 milyon TL’lik yardım tutarı, yeniden Meclis gündemine taşındı. Daha önceki yıllarca bu paraların hak sahiplerine ödenmediği konusunu tartışmaya açan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bu kez aylık alan hak sahiplerinin mağdur edildiğini kaydetti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi hazırlayan CHP’li Emir, 2015 yılında, ‘15 Temmuz Dayanışma Kampanyası’ adı altında 309 milyon TL toplandığını, daha sonra bu paranın faiziyle birlikte 338 milyon TL olarak Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı hesabına aktarıldığını hatırlattı.

Haziran ayından beri hak sahiplerine aylık bin TL yardım yapıldığını hatırlatan Emir, toplu ödenmesi gereken tutarın önce aylık olarak bölündüğünü şimdi de zam yapılmadığını ve hak sahiplerinin bir kez daha zarara uğratıldığını vurguladı.

“15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit yakınları ile gaziler için yardım parası toplayan AKP, dört yıl boyunca bu paranın üstüne yattı” diyen Emir, önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Anaparanın tamamını şehit yakınları ile gazilere teslim etmek yerine göstermelik bir aylık bağlayan iktidar güdümündeki vakıf, şimdi bu bin TL’ye zam yapmaya bile tenezzül etmedi. Ocak ayında yatan paraya göre aylık bin TL ödeme devam edecek. Madem toplanan yardımların tamamını dağıtmayacaksınız, madem aylık şeklinde yardım yapıyorsunuz, gerçek enflasyonun yüzde 40’a dayandığı, TÜİK’in bile yüzde 14 enflasyon açıkladığı bir dönemde, neden bu aylıklarda bir artışa gitmiyorsunuz?”