Yangın bölgelerinde görev yapan belediye başkanları, havadan zamanında yapılmayan müdahalenin felaketi büyüttüğüne dikkat çekti. Antalya Belediye Başkanı, “Ne olur buraya uçak gönderin, yanıyor insanlar” dedi.

Daha fazla hava desteği gerekiyor

Aycan KARADAĞ

Ülkenin dört bir yanında günlerdir yangınlar sürerken iktidar izlemekle yetiniyor. İktidarın orman yangınlarına karşı hazırlıksız oluşu ve müdahaledeki yetersizlikler nedeniyle toplam 8 yurttaş hayatını kaybetti, onlarca ev kül oldu, sayısı bilinmeyen canlı hayatını kaybetti ve binlerce ağaç yok oldu. Buna karşın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin topu belediyelere atmaya çalışması büyük tepki çekti.

Yangın olan bölgelerindeki belediye başkanları, yerleşim yerlerinde sorumluluğun belediyelerde olduğunu ama orman alanlarının sorumluluğunun Bakanlığa ait olduğunu vurguladı. Başkanlar, yangınlar için havadan yeterli ve zamanında destek sağlanmamaya devam edilirse daha büyük felaketler olacağı uyarısında bulundu.


TEK HELİKOPTER!

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “İçişleri Bakan Yardımcısının başkanlığında bir kriz toplantısı yapıldı. Ülkenin bütün şartlarının zorlanacağını, uçakların ve helikopterlerin buraya müdahale edeceğini söylediler. Sadece bir tane helikopterle müdahale etmeye çalışıyorlar. Bugün de (dün) kontrol altına alamadık ve bu iş böyle devam ederse kimse bu işin altından kalkamaz” dedi.

Tokat, sözlerini söyle sürdürdü: “Termik santralle yangın arasında altı kilometre mesafe var. Devletin yetkilileri bizi muhatap almıyor, sadece televizyona ve kamuya oynuyorlar. Şu anda sadece seyrek olarak bir helikopter, ormancılar ve halk mücadele veriyor. Başka bir şey yok.”

ORMAN MÜDÜRÜ ALAY ETTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Orman yangınlarında yerleşim yerlerini korumaktan birinci derecede belediyeler sorumlu” şeklindeki açıklamasına da değinen Tokat, en ön cephesinde şu an zaten belediyelerin mücadele verdiğini dile getirdi. Tokat, “Yangın alanında mağdur olan bütün insanların ihtiyaçlarını yine belediyeler karşılıyor. Orman içi köyler büyük risk altında. Çökertme’de köy gençleri kendi imkânlarıyla yangını söndürmek için uğraşırken Orman Müdürü resmen dalga geçti, ‘Ne yapıyorsunuz siz! Yukarıdan nasıl bir güçle geldiğimizi biliyor musunuz’ dedi. Fakat hâlâ bu gücü görebilmiş değiliz” ifadelerini kullandı.

SANTRAL DA TEHLİKEDE

Tokat, son olarak şunları dile getirdi: “Orman teşkilatının çabaları da bizim çabalarımız da yetersiz kalıyor. Tek helikopterle bu felaketi durduramayız. Felakete karşı anlayış, “Ormanların hepsi bitince yangın da bitiyor” anlayışı. Ciddiye almıyorlar durumu. Milas’ın şu an üç mahallesi; Gökbel, Bozalan, Çökertme yanmış durumda. Fesleğen ve Demirciler de sıkıntılı durumda. Hemen bir tedbir alamazsak termik santral da tehlike altında olacak.”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise zamanında müdahale yapılmadığı için işlerin daha kötüye gittiğini vurguladı. Aras, “Bodrum bölgesinde Mumcular, Mazı, Armutçuk ve Yeniköy taraflarında yangın var. Başka bölgelere de sıçrama riski var. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Havadan bölge bölge destek geliyor ama bu çok yetersiz. İnanılmaz geniş bir alanda yangın devam ediyor. Acilen hava desteğine ihtiyacımız var. İş işten geçtikten sonra uçak gelmesinin bir anlamı yok” dedi.

Aras, Bakan Pakdemirli’nin sözlerine karşılık, “Yangında sorumluluk hepimizin. Konut bölgeleri belediyenin sorumluluğunda olabilir ama orman alanları da Bakanlığa ait. Sorumluluğu birbirimize atmadan yangını bitirmek için mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay da, yangınların söndürülmesi için havadan müdahalenin şart olduğunu söyledi. Oktay, “Şu an Hisarönü bölgesinde yangın devam ediyor. Diğer yerdeki yangınlar biraz daha kontrol altına alınmış durumda gözüküyor. 2 veya 3 tane helikopter var sadece. Şu anki coğrafi özellikleri de dikkate alırsak karadan yangına ulaşıp müdahale etmek çok güç. Havadan müdahale gerekiyor” dedi.

YANIYOR İNSANLAR!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de 2 bin 100 nüfuslu Gündoğmuş ilçesi tahliye edilirken yardım çağrısı yaptı. Böcek, “Gördüğünüz gibi yangın şehre indi. Ne olur buraya uçak gönderin, helikopter gönderin. Bütün yetkililere sesleniyorum, yanıyor insanlar” dedi.

***

Manavgat’ta 974 konut ağır hasarlı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 2 bin 725 binada bin 777 bağımsız birim ile Muğla'nın Marmaris ilçesinde 109 binanın ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
Bakan Kurum, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, hasar tespit çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Antalya Manavgat'ta 2 bin 725 binada; 974 konut, 40 ticarethane, 278 ahır ve 485 diğer hane olmak üzere toplam bin 777 bağımsız birimin ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olduğunu tespit ettik. Muğla Marmaris'te de 109 binanın ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olduğunu tespit ettik. Afetten etkilenen tüm yerlerde hızla hareket ederek çalışmalarımızı tamamlıyoruz" dedi.