İngiltere Tabipler Birliği’nden Dr. Teoman Sırrı, mutasyona uğrayan yeni koronavirüse dair BirGün’e konuştu: “Covid-19’a göre çok daha hızlı bulaşma özelliği var ancak daha az tehlikeli”

Daha hızlı bulaşıyor ama daha az tehlikeli

Didem MERCAN

İNGILTERE’de koronavirüsün mutasyona uğradığının ortaya çıkmasının ardından gözler yeniden Avrupa’ya çevrildi. Yeni keşfedilen mutasyon, virüsün bilinen formundan yüzde 70 daha bulaşıcı ve çocuklara bulaşma eğilimi yüksek. İngiltere gibi Güney Afrika’daki korona mutasyonu da endişelendiriyor. Bilim insanları, üretilen aşıların koronavirüsün mutasyona uğramış türü üzerinde de etkili olacağı inancında.

Konuya ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan İngiltere Tabipler Birliği Kuzey Londra Bölgesi Başkan Yardımcısı Teoman Sırrı, “Virüsün yapısında dokuz değişiklik oldu, umarım aşılar çalışır” ifadesini kullandı. Aynı zamanda Kraliyet ödülü olan Kıbrıslı Doktor Sırrı, “Profesör Andrew Hayward, virüsteki değişiklikleri tespit eden isimdir. İsmini de ‘VUI- 202012/01’ koydu. Bence bu yeni virüsün adı Covid-20 olmalı çünkü bu sene meydana çıktı ve yapısında değişiklikler var” dedi.

Yeni virüs hakkında henüz detaylı bilgiye sahip olunmadığının altını çizen Dr. Sırrı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Araştırmalar devam ediyor. Fakat şunu biliyoruz ki, Covid-19 ile mukayese edildiğinde yapısında 9 değişiklik var. Bu yeni virüs yüzde 70 daha hızlı bulaşıyor.Yine Covid-19’la mukayese edildiğinde daha az tehlikeli. Covid-19 kadar zararı yok.”

Mutasyona uğrayan virüsün semptomlarına da değinen Dr. Sırrı, şunları dile getirdi: “Bu yeni virüsün en önemli semptomu yine öksürüktür. Yalnız öksürük, 1 saat devamlı şekilde olur ve günde birkaç sefer nöbetler halinde gelir. Yani diğer virüslere nazaran daha uzun öksürük süresi var. Tabii diğer semptomları da yüksek ateş ile tat ve koku alma problemleridir.”

daha-hizli-bulasiyor-ama-daha-az-tehlikeli-820573-1.

“Dünyada 7 türlü koronavirüs vardır” diyen Dr. Teoman Sırrı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunların 4’ü daha az tehlikelidir. 3 ise çok tehlikelidir. Bu yeni virüs, diğer virüsler gibi mutasyon geçirebilir. Bu normaldir. Ama ne zaman mutasyon geçireceğini bilemiyoruz.”

Mutasyona uğramış yeni tip Covid-19’dan nasıl korunulması gerektiğine de değinen Dr. Sırrı, diğer virüslerden farklı bir şekilde korunma sistemi geliştirilmesine gerek olmadığını söyledi: “Her virüse karşı aynı korunma yapılmalı. Karantina, hijyen, mesafe ve maske kullanımı önemli. Tabii aşı varsa, aşı olmalıyız.”

AŞI ETKİLİ OLACAK MI?

Peki, aşılar İngiltere’de ortaya çıkan koronavirüsün mutasyona uğramış türü üzerinde de etkili olacak mı? Dr. Teoman Sırrı, şöyle yanıtladı: “Hemen hemen her değişik virüsün aşısı başkadır. Fakat Covid-19 ile yeni çıkan virüsün yapıları çok benziyor veya Covid-19 mutasyonu olduğu için çok benzerlikler var. Henüz bilmiyoruz ama aşılar etkili olabilir. Ancak kimse garanti edemez. Çünkü değişmiş, mutasyona uğramış virüstür.”