Son yayımladıkları şarkı Ever Ever’ı devrimci bir şarkı olarak anlatan Elvett, “Olup bitenlere itaat etmiyoruz. Bir şeylerin değiştiğini görmeliyiz. Bunu hemen, şimdi yapalım!” diyor.

Daha mutlu olmak için neyi bekliyoruz?

BURAK ABATAY

Lyn M ve Alain Frey’den oluşan, caz ve gospele yatkın İsviçreli elektro pop ikilisi Elvett, 27 Eylül Cuma akşamı Salon İKSV’de sahne alacaklar. Türkiye’de hatırı sayılır bir kitlesi olan Elvett, vurmalı çalgıların ön planda olduğu ve insanları istemsiz dans ettirebilecek mahiyette bir grup. Elektro popun bu güzel örneklerini dinlemeden önce grupla bir söyleşi gerçekleştirdik. Hem konseri hem müziklerini hem de geçen haftalarda yayımladıkları ‘Ever Ever’ teklisini konuştuk.

Çoğu röportajda alternatif müziğe ilişkin sıkça sorulan bir soru var. Alternatif ve bağımsız müzik nasıl bir anlam ihtiva ediyor?

Özgürlük, sertlik ve sorumluluk demektir. Yarının ne olacağı hakkında hiçbir fikriniz olmadan müzik yapmak demek. Başlanılan ilk notadan stüdyoya veya dijital platformlara kadar nasıl müzik yapılacağını bilmek demektir. Son zamanlarda, ‘Mouthwatering’ kayıtları adı verilen inanılmaz bir indie etiketi ile imza atma fırsatımız oldu ve bugün desteklendiğimiz için minnettarız. Ancak biliyoruz ki, alternatif veya bağımsız müzik, tüm bu yıllar boyunca müzik sektöründe ve kendimizde kazı yaparak geçirdiğimiz büyük bir ilham kaynağı oldu.

Mouthwatering Records ile çalışmak nasıl gidiyor?

Mouthwatering, gerçekten müzikle ilgilenen son etiket şirketlerinden biri olabilir. Çok sıra dışı. Andreas Ryser, akıllı ve yeni müzik dağıtım teknolojisinin farkında olan eşsiz bir kişi. Onunla çok şey öğreniyoruz.

Öte yandan müziğin dijitalleşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Nasıl hissettiriyor sizi?

Açıkçası, bugün, dijital dağıtım artık bizim için bir tartışma kaynağı değil. Birkaç yıl önce, dijital mecralar satış yapmayı düşündüğümüz bir yerdi ve sanatçı ya da şirketler için iyi bir şey olup olmadığını merak ediyorduk… Ama bugün, işte böyle. Bununla ilgili hissettiğimiz şey inanılmaz bir ilham kaynağı. Dünyanın her yerinden gelen müziği her gün keşfetme sınırın yokmuş gibi. Bağımsız müzik için birçok ülkede bir pazarlama planı, büyük finansal kaynaklar vb olmadan büyümek için gerçek bir fırsat. Aynı zamanda, bazı insanlar sanatçıların çalışmaları üzerinden çokça para kazanıyor, bunu biliyorsunuz… Güneşin altında yeni bir şey yok, aynı tas aynı hamam. Her zaman böyle olmuştur, değil mi?

Neden dans etmemiz gerekiyor? Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?

Serbest bırakılmak için dans etmeliyiz. Kendi kontrolümüz dışında olmak için şarkı söylemeli veya müzik yapmalıyız. Bu bir çeşit terapi. Dans ettikten sonra daha iyi bir insan olduğunuzu düşünürsünüz.

Vurmalı çalgının sizin için anlamı nedir?

Tam olarak müziğimizin çerçevesi. Alain davulcu bu yüzden perküsyonlarla başlaması çok doğal. Ritim, müziğin yanı sıra ritüellerin ve geleneksel kutlamaların kökleridir. Bir tür manevi anlamı var. Eski kabile seslerini analog vuruşlarla karıştırmayı seviyoruz.

Son tekliniz ‘Ever Ever’. Bu şarkının ruhunu nasıl tarif edersiniz?

Şarkı devrim hakkında konuşuyor. Kör olasıca dünyamızın daha mutlu olmasını istiyorsak ne bekliyoruz? Hepimiz değerli ve muhteşem ruhlarız, hepimiz her şeyin değiştiğini görmek istiyoruz, hadi şimdi yapalım! Uykuda değiliz! Dünyamızda olanları görüyoruz ve buna katılmıyoruz.

İyi birer başlangıç olabilir her biri. Peki, konser öncesinde dinleyicilerinize bir mesajınız var mı?

Tuhaf geliyor, ama Türkiye dünyadaki en büyük izleyicimiz. İstanbul'da Cenevre'den daha fazla dinleyicimiz var! Öyleyse çok teşekkürler Türk halkı! Sizinle tanışmak için sabırsızlanıyoruz! Her birinize sevgi ve barış diliyoruz.