Kütüphaneci, yazar, BirGün dostu Aydın İleri, henüz 44 yaşındayken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Dostlarının umut, kitap ve kütüphane aşkıyla andığı İleri, bugün düzenlenecek törenle uğurlanacak.

Daima bizimle yaşayacaksın

HABER MERKEZİ

BirGün yazarı ve dostu, araştırmacı-yazar Aydın İleri dün koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Eski Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı, Kütüphanecilik Bilim Uzmanı Aydın İleri, henüz 44 yaşındaydı. İleri, bugün saat 14.00’te İstanbul Maltepe Gülsuyu Cemevi’nde düzenlenecek törenin ardından sonsuzluğa uğurlanacak.


İstanbul Kadıköy’de 1977 yılında doğan İleri, 1998 -2002 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Anabilim dalında lisans eğitimini, 2011’de de Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Aydın İleri’nin 2006 yılında yayımlanan ‘Eşekle Gelen Aydınlık’ isimli bir araştırma inceleme kitabı, 2010 yılında yayımlanan ‘Olimpos Öyküleri’ isimli ortak öykü kitabı, ‘80’lerde Çocuk Olmak’ ve ‘90’lar Çocuk Mu Genç mi?’ isimli kitap çalışmalarında bir deneme-anısı, bulunuyor. İleri, BirGün Kitap ve BirGün Pazar’a yazılarıyla katkı sunuyordu. Demokratik üniversite mücadelesinde yer alan İleri, ayrıca Bergama’dan İstanbul’a kadar yerel direnişlere de omuz verdi. Bisiklet tutkunu olan İleri, çocukları kitapla buluşturmak için büyük çaba sarf etti.

İstanbul’da yaşayan Aydın İleri, demokratik kitle örgütlerinde gönüllü çalışmalarını uzun süre devam ettirirken aynı zamanda Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı, Okul Kütüphanecileri Derneği Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği, Çocuk Müzeleri Derneği üyesi olarak görev yaptı. Kütüphaneci Filiz Yüksel İleri ile evli olan Aydın İleri’nin Umut Barış adında bir de oğlu var.

MOBBİNG VE SÜRGÜNE TEK KİŞİLİK PROTESTO

İzmir AKP’li Bergama Belediyesi’nde mobbinge maruz bırakılan İleri, Bergama Araştırmaları Kütüphanesi Koordinatörlüğü yaptığı sırada sürgün edilip depoda görevlendirilmişti. Daha sonra fiziksel saldırıya da uğrayan İleri’nin işine son verilmişti. İleri, buna karşı Bergama Belediyesi’nde tek kişilik protesto eylemi gerçekleştirmişti. İleri, yaptığı açıklamada, “Her çalışanın sendikasını özgürce seçme hakkı vardır. KESK Tüm Bel Sen üyesi olduğum için işverenim Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ve onun müdürü Şerif Topal tarafından 24 Haziran 2019 tarihinden bu yana zulüm görüyorum” demişti.

SOL Parti İstanbul İl Örgütü Üyesi olan İleri’nin yol arkadaşlarından partinin PM Üyesi Alper Taş, “Covid-19 yine aramızdan güzel bir kardeşimizi, arkadaşımızı, yoldaşımızı aldı. Aydın İleri bizimle yaşayacak” dedi.

Yazar Ahmet Ümit, “Işıklar içinde uyusun” derken Yitik Ülke Yayınları da “Can kardeşimiz #Aydınİleri’yi yitirdik… Acımız büyük… Ruhun şad olsun. Başımız sağ olsun. Dostluğun, yoldaşlığın ve o güzel kalbin hep bizimle Aydın… Seni unutmayacağız” paylaşımını yaptı.

Sanatçı Erdal Güney ise “Çok üzgünüm, arkadaşım, yoldaşım iyi insan Aydın İleri aramızdan ayrıldı. Tarifi zor bir duygu... Ailesine, dostlarına başsağlığı dilerim, bizimle olacaksın güzel dostum” ifadelerini kullandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, şunları söyledi: “Yaşamını kitaplara adayan, kültür dünyamızın önemli isimlerinden ve arkadaşımız Aydın İleri’yi genç yaşta kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Yakınlarının, kütüphanelerin başı sağ olsun.”
heyecanı ve inadıyla hepimize ilham verdi

BirGün Kitap Editörü Doğuş Sarpkaya, “BirGün Kitap’ta omuz omuza çalıştığımız, heyecanı ve inadıyla hepimize ilham veren Aydın İleri’yi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Devri daim olsun” diye aktardı.

SOL Parti tarafından yapılan açıklamada da şöyle denildi: “Üyemiz, yol arkadaşımız sevgili Aydın İleri’yi kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. İleri gülen gözleri, umudu ve mücadelesiyle hep yaşayacak.”

Türk Kütüphaneciler Derneği’nin açıklamasında “Haksızlığın karşısındaki en büyük muhalif ses, meslektaşımız, biricik Barış’ımızın sevgili babası, değerli meslektaşımız Filiz’inin kıymetlisi Aydın İleri’yi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Karikatürist Behiç Ak da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda: “Karla gelen kara haber. Kütüphaneci dostumuz Aydın İleri Covid’e yenik düşmüş. İnanmak mümkün değil. Kabullenmek hiç…”dedi.

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği’nin açıklamasında, “Yazar, Araştırmacı, Kütüphanecilik Bilim Uzmanı değerli insan Aydın İleri’yi genç yaşta kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Yayıncılar Kooperatifi açıklamasında da İleri’yi kaybetmiş olmanın üzüntüsünü vurguladı.

***

Aydınlık için mücadele etti

Aydın İleri’nin arkadaşlarından Doç. Dr. Güven Gürkan Öztan, onun için şunları yazdı:

“Heyecanı sanki avuçlarındaydı hep. Elleriyle de anlatırdı, gözleriyle de anlatırdı, hep anlatırdı...

Gülsuyu’nun devrimci çocuğuydu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin yerinde duramayan öğrencisiydi. Oradan oraya koşturur, gık demezdi. Sırtında amfi taşımışlığı da vardı, bayrakları yüklenip kilometrelerce yürümüşlüğü de...

BirGün’e de çok emek verdi. Yazdı, dağıttı, haber yaptı, dosya yaptı...

Devrimciliğe aşıktı, kitaplara aşıktı, kütüphaneciliğe aşıktı, yoldaşlarına ve ailesine tutkuyla bağlıydı. 20 küsur senede ne zaman ihtiyacımız olsa oradaydı. Kâh gülümseyerek ‘Geçer hocam’ dedi, kâh bizimle öfkelendi.

Çok haksızlığa uğradı, olmadık bir dolu iş, başına geldi ama o mücadele azmini hiç kaybetmedi.

Üstelik yazarlığına, kitap projelerine en zor zamanlarda dahi devam etti.

Aydın, yeri doldurulamaz bir dost... Yalnızca benim ve ailem için değil, bu ülkenin aydınlığa kavuşması için mücadele eden milyonlarca insan için hep hafızalarda yaşayacak bir dost.
Anısı daim olsun.”