Cumhurbaşkanı Erdoğan, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla beş projeye yatırım teşviki sağladı. Projeler arasında İHA üretimi yapan damat Bayraktar’ın projesi de bulunuyor. Erdoğan, damadına yüzde 120 destek ve projeleri için yasal düzenleme sözü verdi.

Damada yüzde 120 teşvik ve yasal düzenleme sözü
 
BİRGÜN ANKARA
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Proje Bazlı Teşvik Sistemi’ne dahil olacak beş büyük yatırım belli oldu. Listede İHA'cı damadın şirketi ve iktidara yakınlığıyla bilinen Baykar Makina da bulunuyor. Yapılan teşvikler ise yüzde 120'yi buldu. Şirketlere ayrıca "kısıtlayıcı yasal hükümleri değiştirme" sözü de verildi.

TEŞVİK ALAN PROJELER

Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan proje bazlı teşvikten yararlanan yatırımlar arasında; Adana’da Ceyhan Polipropilen AŞ tarafından gerçekleştirilecek 8.2 milyar lira sabit yatırım tutarlı polipropilen üretim tesisi, Ankara’da Kalyon Güneş Teknolojileri AŞ tarafından gerçekleştirilecek 1.99 milyar lira sabit yatırım tutarlı güneş paneli üretim tesisi, Ankara’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından gerçekleştirilecek 1.4 milyar TL sabit yatırım tutarı rüzgâr tüneli tesisi bulunuyor. Teşvikten yararlanacak projeler arasında ayrıca; Bursa'da Asil Çelik AŞ tarafından gerçekleştirilecek toplam sabit yatırım tutarı 852 milyon TL olan makine, otomotiv, ulaştırma ve enerji sektörlerine yönelik yüksek vasıflı çeliklerden ve süper alaşımlı malzemelerden dövme ürünleri üretimi tesisi ile İstanbul’da Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın şirketi olarak bilinen Baykar Makina Sanayi AŞ tarafından gerçekleştirilecek 600 milyon lira sabit yatırım tutarlı insansız hava aracı (İHA) ve sistemleri üretim tesisi yer alıyor.

YÜZDE 120 TEŞVİK

Şirketlere verilecek teşvikler ise dikkat çekici boyutta. Buna göre, bu yatırım için damadın şirketi Baykar Makine Sanayi AŞ'ye yüzde 100 vergi indirimi, yüzde 120 katkı oranı sağlanacak. Bu tutarın yatırım döneminde kullanılabilecek oranı da yüzde 100 olarak belirlendi. Şirkete ayrıca azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıllık sigorta primi işveren hissesi desteği, 10 yıl gelir vergisi stopaj desteği, yatırım yeri tahsisi verilecek. Şirkete, izin, tahsis, ruhsat gibi işlemler için yasal ve idari düzenleme sözü de verildi. Yapılan teşvikler arasında KDV iadesi, KDV istisnası ve Gümrük Vergisi istisnası da yer aldı.