Erdoğan’a yakın isimlerin doldurduğu kabinede petrol ticaretiyle gündeme gelen Damat Albayrak Enerji Bakanı olurken Babacan dışarda kaldı. Kültür Bakanı İlahiyat mezunu Ünal oldu

Damat içeri Babacan dışarı

SEBAHAT KARAKOYUN
senyaprak@gmail.com

1 Kasım seçimlerinde oluşan parlamento 17 Kasım’da yemin töreniyle göreve başlarken, 64. Hükümet alışılmışın dışında bir şekilde bir haftalık gecikmeyle dün açıklandı. Yeni kabinede 2002’den bu yana AKP hükümetlerinde görev yapan Ali Babacan yer almadı. Son dönemde faiz ve Merkez Bankası’nın özerkliği konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ters düşen Babacan kabine dışı kalırken Babacan’la birlikte hareket eden Mehmet Şimşek ise Maliye Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı’na kaydırıldı. Ekonomi Bakanlığı’na Eski Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Maliye Bakanlığı’na ise yine Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Eski Bakanlık Müsteşarı Naci Ağbal getirildi.

Damat da kabinede
Kabinede iki önemli icracı bakanlık Erdoğan’ın en yakınındaki iki isme teslim edildi.
Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak daha önce Taner Yıldız’ın görev yaptığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na getirilirken, başdanışmanı Binali Yıldırım da 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için ayrıldığı Ulaştırma Bakanlığı görevine yeniden getirildi. Kabinedeki Erdoğan damgasını gösteren bir başka isim de Süleyman Soylu oldu. Soylu, Çalışma Bakanlığı görevini üstlenirken, bu görevi daha önce yürüten Faruk Çelik de yeni kabinede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görevlendirildi.

İlahiyattan bakanlığa
Kabine’nin dikkati çekici isimlerinden biri de eski grup başkanvekillerinden Mahir Ünal oldu. Saray’a yakınlığıyla bilinen İlahiyat mezunu Mahir Ünal Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirildi.

Sadece iki kadın bakan
Yeni kabinede biri başörtülü iki kadın bakan görev yapacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Fatma Demet Sarı getirilirken, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen, AKP kadın kollarının kurucusu Sema Ramazanoğlu da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yapacak. Başörtülü bakan Ramazanoğlu, aynı görevi önceki yıllarda üstlenen Selma Aliye Kavaf’ın da ablası.

Kimler kaldı
AKP’li Bakanlar Fikri Işık, Nabi Avcı, Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Bekir Bozdağ, Efkan Ala, Volkan Bozkır, Mevlüt Çavuşoğlu, Çağatay Kılıç, Cevdet Yılmaz, Veysel Eroğlu ve İsmet Yılmaz yeni kabine de yerlerini korudu.

***

İkinci Başörtülü Bakan Sema Ramazanoğlu oldu
7 Haziran seçimlerinin ardından, geçici seçim hükümetinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olan, “Müslüman bir kadının börek yapmasını bilmemesi halinde ailesinin dağılacağı" şeklinde açıklamalarıyla gündeme gelen Türkiye’nin ilk başörtülü bakanı Ayşen Gürcan’ın ardından, 64’üncü Hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu oldu. 2002 seçimlerinde başörtüsü nedeniyle aday gösterilmeyen Ramazanoğlu, Gürcan’dan sonra ikinci başörtülü bakan olarak da kayda geçti. Ramazanoğlu, başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanıydı. Ayrıca, Eski Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf’ın da ablası. Kavaf, bir söyleşisinde, “Ben eşcinselliğin biyolojik bir bozukluk, bir hastalık olduğuna inanıyorum. Tedavi edilmesi gereken bir şey bence” demişti.