Hazine ve Maliye Bakanı’nın yurtdışı temasları sürüyor. Hem bütçe açığı, hem cari açık veren bu sebeple yabancı fon ihtiyacı geçmişten çok daha belirgin olan Türkiye’de riskler artıyor. Yabancı fon girişi ise küresel risk iştahının azalması ve Türkiye’deki belirsizlikler nedeniyle yavaşlamış durumda. Öte yandan Albayrak’ın yurtdışında fon yöneticileriyle yaptığı toplantılardan ilk yorumlar yabancı basının gündeminde. Albayrak’ın […]

‘Damat kendini rezil etti’

Hazine ve Maliye Bakanı’nın yurtdışı temasları sürüyor. Hem bütçe açığı, hem cari açık veren bu sebeple yabancı fon ihtiyacı geçmişten çok daha belirgin olan Türkiye’de riskler artıyor.

Yabancı fon girişi ise küresel risk iştahının azalması ve Türkiye’deki belirsizlikler nedeniyle yavaşlamış durumda. Öte yandan Albayrak’ın yurtdışında fon yöneticileriyle yaptığı toplantılardan ilk yorumlar yabancı basının gündeminde. Albayrak’ın yurtdışı seferine ilişkin yabancı basın ne dedi?

Die Welt Gazetesi (Almanya): Erdoğan’ın damadı kendini yatırımcılara rezil etti. Türkiye’nin Hazine Bakanı Albayrak yüzlerce yatırımcıya derin bir değer kaybı krizi yaşayan Türk parasında gidişatı tersine çevirmek için hazırladığı ekonomik programını anlattı. Ancak sunumunun ikna edici olmağını mali piyasaların tepkisi de gösterdi. Albayrak’ın elit Park Hyatt otelinin balo salonundaki konuşmasının ardından lira, dolar karşısında yüzde 2 değer kaybetti. Bu yıl başından beri TL’nin dolar kaybı toplamda yüzde 9’u buluyor. Toplantıya katılan yatırımcılar, Albayrak’ın performansını ‘şimdiye kadar üst düzey bir hükümet temsilcisi tarafından yapılan en kötü sunum’ olarak tanımladı

Reuters’a konuşan dört kaynaktan biri, Washington’daki toplantıya dair “Kimseyi ikna edebildiğini sanmıyorum. Pek iyi gitmedi” yorumunda bulunurken; Financial Times’a değerlendirmede bulunan bir yatırımcı da konuşmanın ‘ikna edici olmadığını’ belirterek, “Fikrimin değişmesini istemiştim ama olmadı” dedi.

Albayrak’ın JP Morgan tarafından düzenlenen toplantı sonrası gerçekleştirdiği, küçük katılımlı özel buluşmaya katılan bir başka yatırımcı ise FT’ye yaptığı açıklamada şunları söylüyordu: “Felaketti. Şimdiye kadar bir bakandan gördüğüm en kötü performanstı. Soruları ikna edici bir biçimde yanıtlamayı başaramadı. Konuşması sırasında notlar alan ekibi için üzüldüm çünkü ben söylemeye çalıştıklarından hiçbir şey anlamadım.”

***

Dış basında öne çıkan manşetler

• Şimdiye kadar bir hükümet temsilcisinin yaptığı en kötü sunum,

• Kimseyi ikna edebildiğini sanmıyorum,

• Felaketti, şimdiye kadar bir bakandan gördüğüm en kötü performanstı,

• Erdoğan’ın damadı kendini rezil etti.

***

Piyasaların gözü İstanbul seçimlerinde

Berat Albayrak, İstanbul’da seçimlerin tekrarlanması halinde dahi yatırımcılar açısından bir değişiklik olmayacağını savunarak, “Sonuç ne olursa olsun piyasalar tarafından satın alındı” dedi.

ABD temasları kapsamında Başkan Donald Trump ve yatırımcılar ile bir araya gelen Albayrak, ziyaretine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, gerçekleştirdiği görüşmelerde demir-çelik ürünlerine uygulanan ek vergiler ile Halk Bankası konularının ele alındığını belirtti. Albayrak, yatırımcılarla yaptığı toplantılara ilişkin ise “Bugüne kadarkilerin en başarılısı” ifadesini kullandı.