Danıştay: Eşcinsel öğretmenin işten atılması hukuka aykırı

Öğretmenlik mesleğini sürdürdüğü sırada hakkında soruşturma açılan ve cinsel yönelimi dolayısıyla meslekten atılan eşcinsel öğretmenin hak ihlali,ne uğradığı için başlattığı hukuku mücadelesini karar bağlayan Danıştay, "Eşcinsel öğretmenin işten atılması hukuka aykırı" dedi.

Öğretmen hakkında 4357 sayılı Kanunun “öğretmenlik mesleğiyle ilgili işler bakımından haysiyetsizliği, iffetsizliği ve vazifesinde bırakılmasına mani bir suistimali sabit olan öğretmenlerin bir daha meslekte ve teşkillerinde kullanılmamak üzere meslekten çıkarılacakları” hükmünden hareketle meslekten çıkartılma kararı verilmişti. İdare Mahkemesi de öğretmenin itiraz davasını reddetmiş, eşcinselliğin işten atılma gerekçesi olduğunu savunmuştu. Disiplin soruşturmasıyla işini kaybeden öğretmen de davayı Danıştay’a taşımıştı.

ANAYASA VE AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNE REFERANS
Kaos GL'den Yıldız Tar'ın haberine göre, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesien de atıfta bulunan Danıştay emsal bir karara imza atarak memurların eşcinsel oldukları için işten atılmasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.  Danıştay, Anayasa’nın 'kanun önünde ayırım gözetilmeksizin eşitlik' ve 'özel hayatın gizliliği ve korunması' ifadesini hatırlattı. Danıştay ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 'özel ve aile hayatına saygı hakkı' ile 'ayrımcılık yasağı' başlıklı maddelerinin de kararına referans olarak gösterdi.

'AYRIMCILIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN BAŞLANGIÇ OLABİLİR'
Danıştay, davacı öğretmenin “mahremiyet alanı içerisinde rızasıyla eşcinsel ilişkiye girmesinden ibaret olan fiilinin, 657 sayılı Yasa’nın 124/2. maddesi uyarınca Memur Disiplin Hukukunu ilgilendiren bir yönünün bulunmadığı ve disiplin suçu oluşturmadığını” belirtti ve meslekten çıkarma cezasını iptal etmeyen idare mahkemesi kararını bozdu.

Kararı değerlendiren Kaos GL'den Avukat Hayriye Kaya, “Eşcinsel olduğu için işten çıkartılan çok fazla memur var. Bu karar, bu kadar yoğun yaşanan bir ayrımcılığın önüne geçilmesi noktasında bir başlangıç olabilir” dedi.