Muğla’da yapılmak istenen çimento fabrikası için verilen ‘ÇED olumlu’ kararına karşı yurttaşların iptal davasını Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin ‘süre doldu’ gerekçesiyle rededilmesine karşı yurttaşların itirazı Danıştay tarafından kabul edildi. Yurttaşlar, doğalarını korumak için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Danıştay, idari mahkemenin ret kararını bozdu: Mücadelemiz sürecek

Aycan KARADAĞ

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ve Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında kalan 7 bin 751 dönümlük arazide Muğla Çimento şirketi tarafından yapılmak istenen fabrikaya karşı yurttaşların direnişi sürüyor.

Çimento fabrikasına verilen ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu’ kararının iptali için Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ve bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından açılan davayı, Muğla 2. İdare Mahkemesi, önce dosyanın esaslarını incelenmesine sonrasında davanın süre aşımı yönünde reddine karar verdi. Karara karşı itiraz eden yurttaşlar, Danıştay’a temyiz başvurusunda bulundu. Danıştay 6. Dairesi ise mahkemenin verdiği süre aşımı yönünde reddi kararın bozulmasına ve dosyanın incelemek üzere tekrar mahkemeye gönderilmesini belirtti.

PROJEYİ İSTEMİYORUZ

Konu hakkında Menteşe Kent Konseyi yaptığı açıklamada, “Çimento fabrikasına ilişkin sürdürdüğümüz mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Fabrikanın şu anda yapımı devam ediyor. Bu yüzden bu proje için bir an önce yürütmeyi durdurma kararı çıkmalı ve yeniden bilirkişi heyetinin görüşü istenmelidir. Bu fabrikanın çevre ve canlı yaşamı yönünden yaratacağı sıkıntılar ortada. Bu yüzden bu projeyi yaşam alanımızda istemiyoruz” denildi.