Danıştay’ın, çocuklarının, zorunlu din dersinden muaf tutulması talebini onaylamasından sonra davacı aileler basın toplantısı düzenledi. Aileler Danıştay kararının ‘umut verici’ olduğunu söyledi...

Danıştay 8. Dairesi Hatice Köse ve Ali Kenanoğlu adlı velilerin çocuklarının zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almasının hukuka aykırı olduğu yönünde karar verdi. Dün konuyla ilgili Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği’ nde bir basın toplantısı düzenleyen Hülya Köse ve Ali Kenanoğlu Danıştay’ın verdiği kararı değerlendirdi. Köse, verilen kararın “ülkemiz adına umut verici bir karar” olduğunu söylerken Kenanoğlu, “Biz bu davayı kazandık ama bizim gibi birçok ilde Alevi yurttaşlarımızın çocukları hâlâ zorunlu din dersi almaktadır. Bu karar sonrasında bütün Alevi dernek ve federasyonlarımızla birlikte biraraya gelip, gerekirse kampanya başlatarak, yasaları zorlayarak bu zorunluluğun Alevi çocuklarımızın üzerinden kalkmasını sağlayacağız” dedi.

DİN DERSİ DİNDAR YAPMAZ
Köse, AKP’nin Anayasa’nın değiştirilmesine ilişkin çalışmalar gündemdeyken, Alevilerin sorunlarına ilişkinde çözümlerin yeni Anayasa’da yer alması gerektiğini söyledi. Köse, “Başbakan Erdoğan’ın, önceki gün yaptığı, ‘Biz kimsenin özgürlürlerine tecavüz etmiyoruz, kimse de bizim özgürlüklerimize tecavüz etmiyoruz’ açıklamasını ürpererek dinledim. Biz kimiz diye kendime sordum. Demek ki biz onların dışında, AKP tabanını dışındayız, hakkımıza tecavüz ediliyor, korunamıyoruz” diye konuştu.
“1982 Anayasası’ndaki 24 madde yaşamımıza girmeden toplum dinsiz miydi?” diye soran Köse, “Herkesi dava açmaya ve haklarını elde etmeye çağırıyorum” dedi.
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Sekreteri Mehmet Sarıyar da kararın inanç özgürlükleri adına sadece türbanı savunanlara cevap olduğunu söyleyerek, “Bu karar Alevilerin ve diğer inançsal ve kültürel kimliklerin özgürlüklerini yok sayarak, özgürlük kavramını sadece kendi özgürlükleri olarak algılayan hükümete bir cevap olmuştur” diye belirtti.

KÖSE VE KENANOĞLU DAVA AÇMIŞTI
Hatice Köse 7. sınıfa giden oğlunun ‘zorunlu din dersi’ almaması için İstanbul 6. İdare Mahkemesine dava açmış fakat aleyhte sonuçlanmıştı. Bunun üzerine Hatice Köse tarafından Danıştay’a itiraz edilmişti. Ali Kenanoğlu ise 4. sınıfa giden oğlunun ‘zorunlu din dersi’nden muaf tutulması için İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde dava açmış ve bu dava Ali Kenanoğlu’nun lehine sonuçlanmıştı. Bunun üzerine İstanbul Valiliği Danıştay’a itirazda bulunmuştu.

BAKAN TOPU MİLLİ EĞİTİME ATTI
AKP Meclis Grup Toplantısı öncesinde Danıştay’ın kararını değerlendiren Diyanet’ten Sorumlu Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, kararın, din derslerinin içeriğiyle ilgili olduğunu söyledi. Bu kararın, AİHM’den daha önce çıkan karara benzediğini kaydeden Yazıcıoğlu, “Gereken yapılır. Bakılır, bir düzenleme yapılabilir” diye konuştu. Konunun kendi alanına girmediğini, daha çok Milli Eğitim Bakanlığı’nı ilgilendirdiğini ifade eden Yazıcıoğlu, yeni Anayasa hazırlıklarında bu konuda yapılan çalışmalara işaret etti.
Bu arada Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci Danıştay’ın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile ilgili verdiği karara tepki göstererek, alınan kararın Türkiye’de yargının evrensel hukuk standartlarını temel almadığını savundu. ALİ CEMAL KARABUDAK

* * *
Alevi kuruluşları: Danıştay kararı uygulansın

Pİr Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Avukat Kazım Genç, Danıştay’ın zorunlu din dersleri konusunda verdiği kararın ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın söz konusu dersle ilgili uygulamaya son vermesi gerektiğini söyledi. Genç, Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında, “9 Ekim 2007’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) zorunlu din dersi uygulamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğu kararını vermişti. Aslında Milli Eğitim Bakanlığının bu karara dayanarak zorunlu din dersleri kaldırması gerekiyordu. Bu yapılmadı. Şimdi ise kaçacak yer yok. Danıştay’ın kararı uygulanmalıdır. Aksi takdirde Bakanlık hakkında çok sayıda dava açılacaktır” dedi. Başbakan Recep Erdoğan’ın inanç özgürlüğünü sadece türban özgürlüğüne indirgediğini vurgulayan Genç, “Başbakan’a, Alevilerin inanç özgürlüğüne de saygılı olması gerektiğini hatırlatıyoruz” diye konuştu. Toplantıda, aralarında Eğitim Sen, Halkevleri, Devrimci 78’liler Federasyonu, DİSK, Mülkiyeliler Birliği’nin de olduğu çeşitli sendika ve kitle örgütü temsilcileri de hazır bulundu.

SAMİMİYETİNİZİ GÖSTERİN
Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de hükümeti eleştirerek, “Ne kadar özgürlükçüsünüz, özgürlük, demokrasi konusunda, kişi, hak ve hürriyetleri konusunda ne kadar samimisiniz, bunu ortaya koyun ve hemen Anayasa’nın 24 maddesinin değişiklik teklifini vererek, bu dersleri zorunlu olmaktan çıkarın” diye konuştu. Kararın anlamının içeriksel bir eleştiri getirdiğini ifade eden Dinçer, “Şöyle bir anlam buradan çıkmamalıdır. ‘Din Kültür ve Ahlak Bilgisi’ dersi olabilir ama içeriği değiştirilerek olabilir’ anlamı çıkmamalıdır. Bu dersin zorunlu olmaktan çıkarılması yönünde okunmalıdır bu karar” dedi. Dinçer, sendika olarak sadece dinler tarihinin, bir öğreti olarak lise son sınıflarda öğretilebilceğini söyledi.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser de yaptığı yazılı açıklamada, Danıştay kararının sevindirici olduğunu belirtti. Tuna Arıgüç Ankara