Danıştay, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’nın, 2021 yılında 34 ilacın SGK ödemesinden çıkarılmasına karşı açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Eczacı Odası'nın 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılması ile ilgili açtığı davada da Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Danıştay, SGK'nın 34 ilacı geri ödemeden çıkarmasını durdurdu

Haber Merkezi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2021 yılında 34 ilacı geri ödeme listesinden çıkarmasına karşı açtıkları iptal davasında Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve bu ilaçların yeniden geri ödeme listesine alınmasının önünü açtığını duyurdu.

SGK, 8 Eylül 2021 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişik yaparak ve Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyon Kararı ile 34 adet ilacı ödeme kapsamından çıkarmıştı.

Kararda, SGK, eklem ve kas ağrısı tedavisinde ağrı kesici ve iltihap dağıtıcı olarak kullanılan jel, krem ve pomat şeklindeki bütün ilaçların, lokal olarak kullanılan iltihap giderici gargaraların ve ağız dişeti dokularının akut ve kronik ağrılı iltihaplarında kullanılan topikal ilaçların tümünün eşdeğer sayılarak hem aynı kategoriye alınmasını hem de sadece bir kutu ödenmesini Resmi Gazetede yayımlayarak kısıtlama getirmişti.

TEİS, “34 ilacın SGK geri ödeme listesinden çıkarılması” hakkındaki kararı yargıya taşımıştı.

TEİS, iptal davasında Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ve bu ilaçların yeniden geri ödeme listesine alınmasının önünü açtığını duyurdu. Kararda ayrıca, SGK’nin söz konusu ilaçların tekrar geri ödeme listesine alması istendi.

"SAĞLIK HARCAMALARI, GİDER KALEMİ DEĞİLDİR"

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan Saydan, “Sağlık harcamalarının bir gider kalemi olmadığını, halk sağlığına yapılan bir yatırım olduğunu, bu çerçevede de ilaç harcamalarında tasarrufun geri ödeme listelerinden ilaçların çıkarılmasıyla olmayacağını ve bu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Unutmayalım ki her şeyden tasarruf edilir, ama sağlıktan tasarruf edilmez” dedi.

Saydan, şöyle değerlendirdi: “SGK, bazen bir finans kurumu olduğunu unutuyor ve sağlık otoritesi gibi karar veriyor. Yine 2021 yılında verdiği bir kararla 34 ilacı ödeme listesinden çıkarmıştı. Bu listenin içinde kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, vatandaşların pandemi döneminde en çok kullandığı ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerin diş çıkartırken ağrılarında kullanılan diş jelleri gibi birçok kalem ilaç bulunuyordu. Zaten alım gücü düşük olan vatandaşı zorlayan bir uygulama olmuştu. Ancak Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı alarak SGK'ya, geri ödemeden çıkardığı 34 ilacı geri ödeme kapsamına almasını söyledi. Danıştay, verdiği kararla vatandaşın ve eczacının imdadına yetişerek bu sorunu çözmüş oldu."

Söz konusu ilaçların isimleri şöyle:

Fotoğraf: TEİSFotoğraf: TEİSFotoğraf: TEİS

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Eczacı Odası'nın 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılması ile ilgili açtığı davada da Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı vermişti.