Darağacında son fidan

Haber Merkezi

12 Eylül Darbesi’nin ardından ülkede son idam edilen kişi olan Devrimci Yolcu Hıdır Aslan’ın ölümünün üzerinden 38 sene geçti. 25 Ekim 1984 gününde idam edilen Aslan unutulmadı.

Hıdır Aslan’ın Buca Cezaevi’nde aynı hücreyi paylaştığı arkadaşı Veli Biçer şunları söyledi:

“Hıdır idamından 6 ay önce 20 Nisan 1984’te Buca’dan Burdur’a sabaha karşı ani bir baskınla sevk edildi. Hıdır giderken, ‘Ben yakında buluşuruz’ demiştim o da ‘Beklerim’ demişti. Biz Buca’da aynı hücreyi 2 yıla yakın bir süre paylaştık. Hıdır’ın arkasından 19 Ekim’de biz de Burdur’a sevk edildik. Burdur’a sevkimiz çıkınca Hıdır’la tekrar buluşacağız diye mutlu olmuştum. Sevk edilirken içimde bir tedirginlik vardı. Ya gittiğimiz günün gecesinde Hıdır’ı infaz ederlerse diye düşünüyordum. Biz Burdur Cezaevi’ne vardığımızda, bizi alt bölümlerde insanların yaşamadığı pis hücrelere koydular. Orada Hıdır’ın infazının beklendiğini öğrendik. 4 gün falan kaldıktan sonra 25 Ekim’de sabaha karşı bir ses duyarak uyandım. Slogan sesi olduğunu duydum ama devamını duymadım. O sırada Hıdır’ın infazı gerçekleşmiş. Hıdır’ın idama giderken son sözü Mehmet Bozbay’a ‘Hoşça kal, elveda’ olmuş. O da Hıdır’a ‘Güle güle sağdıcım’ demiş.”

Birlikte çok hayalleri olduğunu söyleyen Biçer şöyle devam etti:

“Bizim beraber birçok hayallerimiz vardı. Dersim’e gidip beraber atlarla Munzur’a çıkacaktık. Bir hücre kardeşliğimiz vardı. O yaşamın başka yerde izahı ve tarifi yoktur. Oradaki insani yaşamlarımızdan dolayı biz o hücreleri sevdik. Yaşanmaz denilen hava girmeyen, güneş girmeyen o hücrelerde çok şey yaşadık, çok şey ürettik. Kendi kendimize yarattığımız ilişkilerde, bir gün İlyas 'Maraş Mahallesi Gecesi' düzenleyince ardından ben, Hıdır ve Aziz 'Dersimliler Gecesi' düzenledik. İdamdan ne kadar uzak yaşama bağlı, yaşamı seven insanlar olduğumuzu, büyük bir özveri, inanç ve sevgiyle yaşayarak kanıtladık. O gerçekten iyi bir insandı. Hiçbir zaman yaşama küsmedi. Oldukça neşeli, yaşama bağlı, yaşamı dolu dolu sürdüren biriydi.”

Ayrıca Türkiye'de idam edilen son kişi oldu. Aslan 1958'de Dersim Hozat'ta doğdu. Ortaokuldaki başarısı üzerine öğretmenlerinin de ısrarıyla ailesi Ankara'daki ağabeyinin yanına lise için gönderdi.

Politikayla Kurtuluş ve Etlik Liseleri'nde okurken tanıştı. Kısa bir süre sonra LİSE-DER'e gitmeye başladı. Bir olaya karıştığı gerekçesiyle tutuklanarak 7 ay cezaevinde kaldı.

1978 sonrası İzmir'e gitti. Şubat 1980'de yakalanınca, Devrimci Yol üyeliği ile suçlanarak Buca Cezaevi'ne gönderildi. 4 yıl süren cezaevi günlerinden sonra 25 Ekim 1984'de Burdur Kapalı Cezaevi avlusunda idam edildi. 25 Ekim 1984'te idam edilen devrimci Hıdır Aslan, 12 Eylül Darbesi’nin ardından ANAP'ın onayıyla Turgut Özal başbakanken idam edilmişti.