Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Komisyon Başkanı Nimet Baş başkanlığında toplandı.

MECLİS ARAŞTIRMASI
Darbe Komisyonu, kimleri dinleyeceğini belirledi

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, Komisyon Başkanı Nimet Baş başkanlığında toplandı. Toplantıdan önce komisyon üyeleri basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

1960 VE 1971 DARBESİ
Yapılan açıklamaya göre, o döneme ilişkin isim listesi pek uzun değil. 27 Mayıs dönemi ve 12 Mart darbesi daha çok arşiv çalışmaları kapsamında incelenecek. Ancak, 27 Mayıs 1960 Darbesi'yle ilgili çalışma kapsamında dönemin 2 subayı, yani Ahmet Er ve Numan Esin dinlenecek.

12 EYLÜL DARBESİ
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dönemin Ankara Sıkıyönetim Komutanı, Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, bazı mahkeme başkanları, sivil toplum kuruluşları, sendika başkanları, gençlik hareketleri liderleri, döneme yönelik çalışma yapan akademisyenler, siyasi partilerin o dönemde hayatta kalan genel başkanları, Rahşan Ecevit, Deniz Baykal.

28 ŞUBAT VE 27 NİSAN
28 Şubat ve 27 Nisan’a ilişkin kurulan alt komisyonun Başkanı Yaşar Karayel'in açıklamasına göre, inceleye 1991 yılındaki genel seçimlerden başlanacak. O noktadan itibaren olan tüm siyasi, sosyal, ekonomik, idari, askeri ve finans sektörüyle ilgili her türlü gelişme incelenecek. Yine bu dönemle ilgili Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller'in dinlenilmesi planlanıyor. Ancak 27 Nisan'la ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın dinlenip dinlenmeyeceği kesinleşmedi.

CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, 12 Eylül süreciyle ilgili çok kişinin dinlenilmesi gerektiğine dikkat çekti: "12 Eylül’e giden yolda önce Abdi İpekçi‘den başlayan bir süreç var. Bunun arka planının çıkarılması gerekiyor. Başta Mehmet Ali Ağca olmak üzere sonra Haluk Kırcı’nın dinlenmesini istiyoruz. O günün Başbakan'ı o günün siyasi liderleri bakanları yönetim kademesinde bulunan herkesin dinlenmesini istiyoruz."