Darbe Komisyonu’na AKP karartması

SEBAHAT KARAKOYUN | @ssenyaprak
sebahatkarakoyun@birgun.net

TBMM’de, 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak üzere kurulan komisyon üç aylık çalışma süresinin iki ayını geride bırakırken, muhalefetin bazı isimleri dinleme girişimleri AKP engeline takılıyor. CHP’nin Darbe Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “AKP ayak sürüyor, komisyonu etkisizleştirmeye çalışıyor. Büyüklerine danışıp, aldıkları talimata göre hareket ediyorlar. Neyi örtbas etmeye çalışıyorlar” dedi.


Toplantı sayısını indirdi

Darbe girişimini araştırmak üzere kurulan ve 1 Ekim itibariyle çalışmalarına başlayan komisyon, iki ayda 18 toplantı yaptı. Fethullah Gülen’e yönelik geçmişteki övgü dolu açıklamaları nedeniyle komisyon başkanlığına getirilmesi tepkilere neden olan AKP’li Reşat Petek, başlangıçta haftada üç toplantı kararı alınmış olmasına ve aksi yönde bir karar olmamasına rağmen, toplantıların sayısını ikiye düşürdü.

Dinlenilecek isimlerle ilgili listeyi belirlerken muhalefetin önerilerini dikkati almayan Petek’in yönetim biçimi her toplantıda tartışma konusu oluyor. Komisyon bu hafta iki toplantısından birini 15 Temmuz gecesi bombalanan yerleri ziyarete ayırdı. Bu nedenle TBMM’deki çalışma 1 Aralık’ta yapılacak toplantıyla tek günle sınırlanmış oldu.

Çıray, darbe girişiminin tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkmasını önlemek için AKP’nin ayak sürüdüğünü belirterek, “Bunun en önemli kanıtlarından birisi üç günlük çalışmayı kendi kendilerine iki güne indirmeleri oldu. Hatta bu hafta aktif çalışmayı bir güne indirdiler” dedi.

Örtbas etmek mi istiyorlar

‘FETÖ davası’nda eski AKP milletvekili İlhan İşbelen’in ifadesinin çok dikkat çekici olduğunu da belirten Çıray, şunları söyledi: “İşbilen’in iddia ettiği Gülen görüşmesiyle ilgili eski Başbakan Davutoğlu’nun ne söyleyeceğini sadece biz değil tüm kamuoyu merak ediyor. Mutlaka komisyona çağrılmalı. Ayrıca eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e yönelik de HSYK ile ilgili çok önemli iddialar var. Bunlar da açığa kavuşmalı. Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, yapılan davete rağmen Meclis’e gelmek yerine basına demeç verme yolunu seçti ama komisyon nedense ikinci bir çağrıda bulunmadı. Komisyon başkanı bu isimleri davet edip iddialara yanıt arayacağına çalışma günlerini sınırlıyor, üç günden iki güne düşürüyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar mızrağı çuvala sığdıramayacaklar. 15 Temmuz günü ve gecesi yaşananlar aydınlatılmadığı sürece AKP milletin vicdanında aklanamayacak. Bu komisyonu etkisiz hale getirmekte amaçları ne? Kendi içlerinde bu örgütle işbirliği yapanların ortaya çıkmasını önlemek, örtbas etmek mi istiyorlar?”

Akar ve Fidan dinlenmeli

Öte yandan CHP’nin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın komisyona çağrılması için ikinci kez verdiği önergenin bu hafta oylanması bekleniyor.

CHP’li Aytun Çıray, “15 Temmuz günü yaşananların tüm açıklığıyla ortaya çıkarılması çok önemli. Bu nedenle Hususi Akar ve Hakan Fidan mutlaka komisyona bilgi vermeli, karanlıkta kalan saatlerle ilgili soruları yanıtlamalı. Önergemiz oylanacak. Ama şimdiye kadarki uygulama gösteriyor ki büyüklerine danışıp aldıkları talimata göre hareket ediyorlar” dedi.