Darbe girişimi, Gülen’in iadesi, YPG’ye destek konularında sert biçimde eleştirilen ABD ile, Irak ve Suriye gibi meselelerde ortak hareket edilebilecek bir heyet oluşturulmaya hazırlanılıyor. Rakka operasyonunda da ‘gelişme’ var

‘Darbeci ABD’ ile Rakka anlaşması

IŞİD’e karşı ABD’nin YPG ile başlattığı Rakka operasyonu ardından Ankara’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la yaptığı görüşmenin sonuçları ortaya çıktı. Buna göre, ABD-Türkiye’nin beraber oluşturduğu bir heyetin Ankara’da anında toplanabilecek şekilde tedbir alması kararlaştırıldı.

‘Uzun vadeli çalışma’

ABD Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın Türk mevkidaşı Hulusi Akar’la Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yayınladı. Dunford’ın görüşmenin ardından “IŞİD karşıtı koalisyon ve Türkiye, Rakka’nın ele geçirilmesi, kontrol edilmesi ve yönetilmesi konusundaki uzun vadeli planlarla ilgili olarak birlikte çalışacak” dediği aktarıldı.

Bu ifadeler merkez medya tarafından her ne kadar “ABD ile Türkiye anlaştı” biçiminde yansıtılsa da Türkiye’nin Rakka operasyonun dışında kaldığı mevcut durumda bir değişiklik yok. ABD hala, Musul’da olduğu gibi Rakka’da da Türkiye’yi dışarıda bırakan çizgisini sürdürüyor. “Birlikte çalışma” ifadesinin karşılığı ise şu aşamada sadece ‘diplomatik nezaket’le açıklanabilir.

ABD’li askere ‘bir oda’

Görüşmeden çıkan dikkat çekici sonuç ise ABD ve Türkiye arasında oluşturulacak ‘heyet’ oldu. Buna göre, ABD tarafından görevlendirilmiş üst düzey bir ABD’li asker, ODC veya ABD’nin Ankara’daki askeri ataşeliklerinde bulunacak ve görevini oradan yürütecek. İhtiyaç olduğunda bu heyetlerin bir çalışma grubu şeklinde bir araya gelip görüşecekleri bilgisi verildi.

‘Müttefiklerimiz tutuklandı’ demişti

Şu günlerde heyetin kordineli çalışacağı adres olarak belirlenen ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel’in Türkiye’de en son gündeme geldiği açıklamalarını hatırlamak ise Türkiye-ABD ilişkilerini anlamak bakımından oldukça çarpıcı.

Votel, 15 Temmuz Darbe Girişimi ardından “ABD ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) en yakın pek çok müttefikinin başarısız darbe girişimi sonrasında hapse atıldığını’ söylemişti. Türkiye’nin bu açıklamalara karşılığını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti: “İnsan biraz sıkılır. Bunun kararını vermek senin haddine mi? Sen kimsin? Bu devlete demokrasi adına teşekkür edeceğine, tam aksine darbecilerin yanında yer alıyorsun. Zaten darbeci senin ülkende.”

‘ABD darbeci’ydi!

Darbe girişiminin arkasında ABD’nin olduğu söylemi de ABD’nin yüksek perdeden ilettiği ‘rahatsızlık’ sonucu ‘rafa kalksa’ da hala akıllarda. Yandaş medyada günlerce yazılan söz konusu iddia, o dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Süleyman Soylu tarafından da dile getirilmişti. Soylu’nun, “Darbenin arkasında Amerika Birleşik Devletleri var” ifadesi üzerine ABD Dışişleri bakanı John Kerry, sözcüsü aracılığıyla şu açıklamayı yapmıştı: “ABD’nin başarısız darbe girişimindeki imaların veya iddiaların tamamen yanlış ve ikili ilişkilere zarar verir.”