Darbeciler sosyalistleri tutukladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bolivya’da Devlet Başkanı Evo Morales’e karşı ABD destekli ordu müdahalesi uygulayarak iktidarı ele geçiren darbeci hükümet, 6 Eylül’de yapılacak başkanlık seçimlerini erteleme girişimleri boşa çıkınca sosyalistleri hedef aldı. Söz konusu seçim krizin hükümette çatlak oluşturması da dikkat çekti.

‘SAĞLIK’ BAHANESİ

Darbenin liderlerinden faşist çeteci Luis Camacho, kendini geçici hükümet başkanı Jeanine Anez’in seçim kararnamesini imzalamasını ‘toplu intihar’ olarak nitelendirdi. Camacho, Anez’i halkın taleplerine boyun eğdiği için ‘korkaklık’ ile suçladı.

Camacho’nun “Seçim istiyoruz ama öyle değil! Sağlık önce gelir” sloganını kullanması dikkat çekti. Ancak, ABD destekli darbe hükümeti, Covid-19 pandemisi karşısında önlem almakta başarısız olmuş ve plansız karantinalar uyguladığı için tepki çekmişti.

TUTUKLANDILAR

Darbeci hükümete seçim konusunda geri adım attıran Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) üyeleri tutuklama operasyonuyla karşı karşıya kaldı. MAS adayı Lucy Escobar ve diğer iki MAS üyesi Remy Fernández ve Osvaldo Gareca önceki gün yasadışı suçlamalarla tutuklandı. Buna karşı, Cochabamba kentinin işçi mahallelerinde protesto gösterileri düzenlendi.