Myanmar’da yaklaşık 60 yıl askeri yönetim altında yaşayan ve bu haftaya yine bir darbeye uyanan halk, darbecilere karşı sivil itaatsizlik eylemleri düzenliyor.

Darbecilere karşı sivil itaatsizlik

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da 1 Şubat’tan bu yana görevde olan askeri yönetime tepkiler çığ gibi büyüyor. Aynı zamanda pandemi ve ekonomik kriz koşullarının ağırlaştığı ülkede doktorlar ve sağlık çalışanları askeri yönetime karşı iş bıraktı, bazı yurttaşlar tencere ve tavalarla balkonlara çıktı.

Sivil itaatsizlik eylemlerinde öne çıkan talepler, askeri yönetimin görevden ayrılması ve gözaltında tutulan fiili lider Aung San Suu Çii’nin nerede olduğunun açıklanması yönünde.

Darbeci yönetime karşı oluşturulan Myanmar Sivil İtaatsizlik Hareketi, 30 kentte 70 hastane ve medikal departmandaki sağlık çalışanlarının iş bıraktığını duyurdu. Çalışanların yaptığı ortak açıklamada, ‘Hastalarımıza hiç saygı duymadığını açıkça gösteren gayrimeşru ordu rejiminden emir almayı reddediyoruz” denildi.

Güneydoğu Asya’da Covid-19 kaynaklı ölümlerin en yüksek Myanmar’da görüldüğünü hatırlatan sağlık emekçileri, “Askerlerin kışlalarına geri dönmesini istiyoruz. Biz doktorlar bu yüzden hastanelere dönmüyoruz” diyerek iş bırakma eylemlerinin devam edeceğini kaydetti. Ülkenin en büyük kentlerinden ve eski başkenti olan Yangon’da ise vatandaşlar ellerinde tava ve tencerelere balkonlara çıkarak askeri yönetime tepki gösterdi, öğrenci grupları da sivil itaatsizlik eylemlerine katıldı. Myanmar ordusu seçim sonuçlarında şaibe tartışmaları sonrası 1 Şubat’ta yönetime el koyduğunu açıklamıştı.

***

Darbeden önce ımf’den milyon dolarlık yardım

Uluslararası Para Fonu (IMF), Myanmar hükümetine darbeden kısa süre önce Covid-19’la mücadele kapsamında 350 milyon dolar yardım gönderdiğini duyurdu.

Reuters’ın haberine göre, IMF Sözcüsü Gerry Rice, ödemenin geçen hafta yapıldığını belirterek, “Gelişmeleri yakinen takip ediyoruz. Olayların ekonomi ve halk üzerindeki etkisi konusunda endişeliyiz” açıklaması yaptı. ABD Başkanı Joe Biden da Myanmar’ın cunta yönetimine yaptırımların söz konusu olabileceğini belirtmişti.