Google Play Store
App Store

Bolivya’da 2019 darbesine karşı protestolara gerçek mermilerle saldıran darbecilere o dönem silah yollayan bir diğer ülkenin Arjantin olduğu açıklandı. Arjantin Devlet Başkanı Fernandez, Bolivya halkından özür diledi.

Darbecilerin suç ağı açığa çıkıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika ülkesi Bolivya'nın eski Devlet Başkanı Evo Morales ve partisi Sosyalizme Doğru Hareket'e (MAS) karşı Ekim 2019'da yapılan ABD destekli darbeyi mühimmat göndererek destekleyen ülkelerden birinin de Arjantin olduğu ortaya çıktı. Bolivya'da geçen yıl yapılan seçimleri ezici farkla kazanarak darbecileri alaşağı eden MAS iktidarı da Arjantin'in dönemin darbe yönetimine ağır silahlar gönderdiğini doğruladı. Konuya ilişkin ilk açıklama Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'den geldi.

AÇIKLAMA ÖNEMLİ

Kendisinden önceki Mauricio Macri liderliğindeki yönetimin, darbeye karşı çıkan Bolivya halkının eylemlerini durdurmak amacıyla darbecilere silah gönderdiğini belirten Fernandez, "Bolivya halkından özür dilemek istiyorum, çünkü bir Arjantin hükümeti, askeri darbeye karşı ayaklanan bir halkın protestolarını durdurmak için darbecilere silah gönderdi" açıklaması yaptı. Fernandez, açıklamasında Luis Arce liderliğindeki MAS hükümetiyle dayanışma içinde olunacağını kaydetti. Arjantin'den gelen açıklamalara Bolivya'dan yanıt geldi. Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, "Hiçbir hükümet tarafından hiçbir darbe hükümetine destek verilmemesi gerekir. Fernandez'in samimi açıklamaları önemli" açıklaması yaptı. Arce, Fernandez'in Bolivya'ya Covid-19 aşılarının temin edilmesi için gösterdiği çaba için de teşekkür etti.


EKVADOR DA SUÇLU

Bolivya'da Amerikancı darbecilere silah gönderen bir diğer ülkenin de Ekvador olduğu açıklanmıştı. Bolivya Hükümet Bakanı Eduardo del Castillo, eski Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno hükümetinin Jeanine Anez liderliğindeki darbe yönetimine silah gönderdiğine dair bilgilere ulaştıklarını açıklamıştı. Castillo, ulaştıkları bilgilere göre Moreno hükümetinin Bolivya'daki darbecilere yüksek kalibreli mühimmat gönderdiğini duyurmuştu. Bolivya'nın resmi haber ajansı Agencia Bolivya de Información (ABI) de dönemin Ekvador Hükümet Bakanlığı'na ait olduğunu belirttiği belgeler yayımlamış, bu belgelerde Moreno yönetiminin Anez hükümetine 5 bin 500 el bombası ve 2 bin 949 mermi gönderdiği ortaya konulmuştu.

SİVİLLER KATLEDİLDİ

Bolivya'da cunta hükümeti, darbe karşıtı eylemleri bastırmak için ülkede Senkata ve Sacaba bölgelerinde onlarca insanın hayatını kaybettiği silahlı saldırılar gerçekleştirmiş, MAS'ın yeniden iktidarıyla, katliamlarda rol oynayan darbeci siyasiler ve komutanlar tutuklanmıştı. Askeri cunta aynı zamanda MAS döneminde yapılan kamulaştırmaları iptal etme, kamu kurumlarını özelleştirme, İsrail'le diplomatik temaslara başlama, yolsuzluk ve pandemi dönemi yetersiz önlemlerle halkın sağlığını tehlikeye atma gibi bir dizi skandal karara imza atmıştı.

ABD'NİN LİTYUM DARBESİ

Bolivya'da dönemin Devlet Başkanı Evo Morales, Kasım 2019'da yapılan askeri darbe sonucu görevinden ayrılarak önce Meksika'ya ardından Arjantin'e iltica etmiş, MAS'ın yeniden iktidara gelmesiyle ülkesine geri dönmüştü. Morales'e karşı yapılan darbe ABD kamuoyunda "lityum darbesi" olarak anılmış, buna gerekçe olarak da dönemin ABD Başkanı Donald Trump'la yakın ilişkileri bulunan Tesla kurucusu Elon Musk'ın ihtiyaç duyduğu lityum pazarının Bolivya'da olduğunu itiraf etmesi gösterilmişti.