Babasının şiddet ve ölüm tehditlerinden kaçan 23 yaşındaki Sevgi Başaran, yetkililere seslendi. Sevgi Başaran “Beni öldürmeden tutuklayın. Ben sadece okuyup ayaklarımın üstünde durmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Darbedildi, ölümle tehdit edildi: Sevgi sadece okumak istiyor
Fotoğraf: BirGün

İlayda KAYA

Ev içi şiddet son bulmuyor. Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşayan Sevgi Başaran ise ev içi şiddet gören kadınlardan sadece biri. Sevgi Başaran, okumak istediği gerekçesiyle babası tarafından yıllarca şiddet ve baskı gördü. Babasının aşiret mensubu olduğunu aktaran Sevgi Başaran, “Hâlâ peşimde ve beni bulmadan bırakmayacak. Sadece okumak, ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum. Beni öldürmeden tutuklansın” dedi.

AKP’Yİ KULLANIYORLAR

Sevgi Başaran, yaşadıklarını BirGün’e şöyle anlattı: “Babam bize sürekli şiddet uygulardı. Bizi kapatır ve okula göndermek istemezdi. En büyük baskılarından biri buydu. Ben şu an üniversite öğrencisiyim ve her zaman okumak istiyordum. Ama yazları amcamın yanında çalıştırmaya gönderilirdim. Kazandığım parayla dershaneye gitmek istedim, babam karşı çıktı. Gizli gizli kaydımı yaptırdım. Bir sabah beni yakaladı ve yolda arabayla çarptı. Onunla ilgili de duruşmamız görüldü ve sadece 3 bin TL para cezası aldı. Benim canımın karşılığı 3 bin TL mi?”

Sevgi Başaran, şunları ifade etti: “Polise, hastaneye başvurduğum her seferinde babam B. Başaran ve AKP’li amcam Z. Başaran araya girdi. Amcam şiddetten sonra götürdüğü hastanede doktorla görüşüp partili olduğunu söyleyip, darp raporu almamı engelledi. Onların müdahale edemediği yalnızca bir gün rapor alabildim. Polisler ise babamla konuşarak aramızda halletmemiz gerektiğini söyledi ve şiddete ‘Dur’ demedi. Babamın siyasi görüşü sayesinde gördüğüm şiddete sessiz kaldılar. Bir gün yine beni darbederken Kades’e bastım ve daha sonra koruma altına alındım. Devlet himayesi altında olmama rağmen kaldığım sığınma evinde olan biri deşifre etti. Başka şehirlere geçerek hayatta kalmaya çalıştım. Öldürmeden peşimi bırakmayacaklar. Bana bu hayatı yaşatanlar, babam tutuklansın istiyorum. Doğu’da okumak isteyen, kendi ayaklarının üstünde durmak isteyen çok sayıda kadın var. Hepsinin önü bu şekilde kesiliyor.” Sevgi Başaran, kendisine yardım edeceğini söyleyen milletvekillerinin de yardımda bulunmadığını iddia etti.

***

3 BİN LİRA PARA CEZASI ALDI

Sevgi Başaran, 2018 yılında kendisine arabayla çarpan babası B. Başaran hakkında şikâyetçi oldu. 2018 yılında ‘basit yaralama’ suçundan Viranşehir 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, genç kadın, babasının kendisine kasıtlı olarak arabayla çarptığını söyledi. Sevgi Başaran’ın ablası E. Başaran da duruşmada ifade vererek babalarının okula gitmek istediklerinde kendilerini darbettiğini söyledi. Baba Başaran ise iddiaları reddetti. Davanın karar duruşmasında, B. Başaran’a 3 bin TL para cezası kesildi. ‘Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ karar verilen duruşmadan önce Sevgi Başaran’ın tehditler üzerine şikâyetini geri çektiği fakat davanın devam ettiği kaydedildi. Daha sonra yeniden şiddet gören Sevgi Başaran, kadın sığınma evine alındı. Başka bir şehre götürülen Başaran, burada deşifre olarak Baba Başaran tarafından bulundu. Sevgi Başaran, 10 Mayıs’ta da koruma kararı aldırdı.