AKP’ye “darbeye direniyor diye suçlanan bir kişi gösterin” çağrısında bulunan CHP Sözcüsü Tezcan, “Darbeye karşı direnişe itirazımız yok, biz de direndik. Karşı olduğumuz şey çeteleşmedir” ifadelerini kullandı

‘Darbeye direnene değil çeteleşmeye karşıyız’

‘Sivillere yargı muafiyeti’ getiren düzenlemeyi AYM’ye götürmeye hazırlanan CHP, eleştirilerini sürdürdü. Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Darbeye karşı direnişe itirazımız yok, biz de direndik. Çeteleşmeye karşıyız” dedi.

‘Burhan Kuzu bile şaşırdı’
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde toplanan CHP MYK’sinin ardından konuşan Tezcan, KHK ile ilgili AKP kanadından gelen çelişkili açıklamalara değindi. Tezcan, “Diyorlar ki 15 Temmuz’la sınırlı bu. Yazan hukukçulardan Adem Sözüer çıktı, sorunludur dedi. Abdullah Gül, dikkat çekti. Bülent Arınç, onun dikkatine destek verdi. Var ciddi bir şey demek ki. Burhan Kuzu bile şaşırdı. Mahir Ünal çıktı açıklama yapıyor, ‘15 ve 16 Temmuz’u kapsıyor’ diyor. Hâkimler karar verirken Mahir Ünal’ı mı çağıracaklar? Doğru dürüst yaz madem” dedi.

‘Kim direniyor diye suçlandı?’
“Türkiye’de tankın önüne yattı diye yargılanan kim var?” diye soran Tezcan, “Kimse tankın üstüne çıkana itiraz ettiği yok. Bir tane mahkeme gösterin ki, tankın önünde darbeye direniyor diye suçlanıyor olsun. Darbeye karşıya direnişe itirazımız yok, biz de direndik. Karşı olduğumuz şey çeteleşmedir” diye konuştu.

AKP’nin bu konuda ‘ikiyüzlü’ davrandığını ima eden CHP Sözcüsü şöyle devam etti; “Darbeye karşı direnişte, parlamentoya giden ilk üç milletvekilinden biriyim ben. Bugün ahkâm kesenler o gün neredeydi bilemem ama biz dışarıdayken başımızı bombaların altına soktuk. Parlamentoya kendi kararımızla gittik. ‘Tankın üzerine çıkma zamanıdır’ diyen milletvekiliyim ben. Sayın Başbakanın Çankırı tünelinde işi neydi bizim tepemize bomba atılırken? Genel Başkanımız ertesi gün hızla karayoluyla Ankara’ya geldi, Meclis’teki toplantıya katıldı. AKP Genel Başkanı Erdoğan, dört gün sonra geldi Ankara’ya. Kime ahkâm kesiyorsunuz? Yok öyle yağma. Darbeye karşı durmanın tekelciliğini size vermeyeceğiz. Bu, hiçbir kimseye çeteleşme hakkı vermez. Bu milletle oyun oynamayın.”

AYM’yi eleştirdi
Anayasa Mahkemesi’ni de eleştiren Bülent Tezcan, “AYM, 20 Temmuz darbesinin bir organı haline döndü, ana darbe mahkemesi haline geldi. Ne yazık ki zorbalığın hukuk üzerindeki hâkimiyet aracına dönüştü” dedi.
Tezcan, şu sözlerle AYM’ye seslendi; “Madem dönmeye alıştın, epeydir kararlarından dönüyorsun. Madem bu kadar dönmeye alıştın bir kere daha dön, ama bu sefer bu tarafa. Yönünü hukuka dön. Gel şu KHK’lerle ilgili 91 tarihli içtihadına dön. Sana günahlarından dönme imkânı vereceğiz, önüne dökeceğiz. Bu vebalden kurtulma imkânı vereceğiz, gel bir kez de hayırlı tarafa dön. Hiç olmazsa adalet karşısında, vicdan karşısında kendini affettirmek için dön.”