Dardanel’e bir tepki de TÜKODER’den: Hem işçinin hem tüketicinin sağlığıyla oynanıyor

Haber Merkezi

Dardanel Gıda’nın Çanakkale’deki fabrikasında Covid-19 vakalarının çıkmasının ardından ‘kapalı devre çalışma sistemi’ adı altında tüm işçilerin 15 gün boyunca yurtlarda kalarak çalışmaya zorlanması, tepki çekmeye devam ediyor.

Valiliğe bağlı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararına dayanılarak başlatılan uygulamaya bir tepki de Tüketiciyi Koruma Derneği’nden (TÜKODER) geldi. Dernekten yapılan açıklamada, “Çalışanların ve tüketicilerin sağlığını tehlikeye sokacak bu kararı kınıyoruz” dendi.

Açıklamada, “Tüm çalışanların testlerinin yapılarak bağımsız yerlerde konaklayacakları şekilde karantina altına alınmaları gerekirken, işçilerin kapalı sistem çalışmaya devam edecek olması, oldukça bulaşıcı olan koronavirüsün tüm çalışanlara yayılmasını sağlar. Bu karar ranta dayalı, kâr öncelikli skandal bir karardır” ifadeleri kullandı.

Kurulun kararıyla henüz virüs bulaşmamış işçilere de virüsün bulaşacağına dikkat çekilen açıklamada, aynı zamanda virüs bulaşmış işçilerin temas ettiği ürünler ile tüm tüketicilerin de sağlığının tehlikeye girdiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

“Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun ne yapmak istediğini anlamak mümkün değil. Kurul, yurttaşların sağlığını korumakla mı yoksa şirketin kârını korumakla mı görevli? Kurul, bu kararını yeniden gözden geçirmeli, bilim insanları ve meslek odalarının da görüş ve önerilerini alarak fabrikada çalışmanın geçici süreyle durdurulması, işçilerin birbiriyle temas etmeyecek şekilde izolasyonunun sağlanması yönünde gerekli kararı acilen vermelidir. Bilinmelidir ki 83 milyon tüketici, Dardanel’in Çanakkale’de bulunan fabrikasında çalışan emekçi işçiler ile dayanışma içerisindedir. Onların haklı mücadelesinde yanlarında olacaktır. Hasta ve hastalık bulaştırma riski olan hiçbir işçi çalıştırılmamalı, yetkili kurumlar buna izin vermemelidir.”