Dardanel’de taşeron firmanın işe alımlarda etnik ayrımcılık yaptığını belirten Gıda-İş, Roman kadınların işe alınmadığını açıkladı.

‘Dardanel etnik ayrımcılık yapıyor’

Emek Servisi

DİSK/Gıda-İş Sendikası Dardanel Önentaş Gıda Sanayi fabrikasının sebze bölümüne işçi alımlarında Roman kadınlara yönelik ayrımcılık uygulanarak işe alınmadıklarını açıkladı.

Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak tarafından yapılan açıklamada,

“Taşeron firma tarafından hiçbir şekilde başvuruları alınmayarak ve hiçbir mülakata tabi tutulmadan işe alınmadıkları söylenmiştir. Nedenini soran kadınların aldıkları cevap ise ‘Roman olduğunuz için işe alınmıyorsunuz’ olmuştur. Geçtiğimiz günlerde Covid-19 pozitif olan işçileri ‘kapalı devre çalışma sistemi’ adı altında kölelik koşullarında çalıştıran Dardanel firması şimdi de etnik ayrımcılıkla karşımıza çıkıyor. Yaşamın her alanında olduğu gibi çalışma yaşamında da dil, din, ırk, milliyet her tür ayrımcılığa karşı olduğumuzu ve işçilerin sınıf kardeşi olduğunu belirtiriz. Kadın işçilerin yaşadığı bu etnik köken ayrımcılığının karşısındayız. Dardanel patronlarının bu tutumunu kınıyoruz. Bu durumumun takipçisi olacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın” ifadelerine yer verildi.

Dardanel Gıda’nın Çanakkale’de bulunan fabrikasında koronavirüs vakalarına rastlanması üzerine tüm işçiler 14 gün boyunca yurtlarda kalmış ve çalıştırılmaya devam edilmişti.