42 kişinin yargılandığı Ankara Onur Yürüyüşü Davası'nın 3. duruşması 28 Eylül'de yapılacak. Davanın bugün yapılan 2. duruşmasında 5 Temmuz 2022'de Ankara'da yapılan Onur Yürüyüşü'ne katılan sanıklar, kendilerine uygulanan şiddeti mahkeme salonunda anlattılar.

Kaynak: Haber Merkezi
Darp edilerek gözaltına alınanların yargılandığı Ankara Onur Yürüyüşü davası ertelendi
Fotoğraf: UniKuir

Ankara'da geçen sene yapılan Onur Yürüyüşü'ne katılan ve darp edilerek gözaltına alınan 42 kişinin yargılandığı davada 2. duruşma bugün yapıldı. 

Ankara 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasını LGBTİ+ aktivistleri ve derneklerinin yanı sıra Eskişehir Onur Yürüyüşü Komitesi, Adana Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu ve Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezinden avukatlar, ABD, Almanya ve Danimarka Büyükelçiliği ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonundan temsilciler takip etti.

UniKuir'e göre sanıklar, devamlı hedef gösterildiklerini ve islamcı çeteler tarafından tehdit edildiklerini söylerken polislerin kendilerini darp etmekten keyif aldıklarını ve kendilerine nefretle yaklaştıklarını dile getirdiler. 

SANIKLAR, MARUZ KALDIKLARI ŞİDDETİ ANLATTI

Sanıklardan biri, sağlık muayenesi süreçlerindeki kasıtlı ihmale dikkat çekerek şunları söyledi:

"Darp raporunda şiddetli kafa travmam ve hayati tehlikem olduğu, acilen sevk edilmem gerektiği yazmasına rağmen 3 saat boyunca hastane bahçesinde bir polis aracının arkasında tek başına bekletildim. Durumumun acil olduğunu söylememe rağmen verdikleri cevap 'Bir sevk daha olursa tekrar git gel mi yapacağız, herkesin muayenesi bitsin toplu götüreceğiz' oldu.”

Bir başka sanık ise gözaltına alındığı sırada kendisini darp eden polisin yaptıklarını anlattı:

“Ben o gün üç kere dövülerek yere yatırıldım. Üstümde tepindiler ve her ayağa kalktığımda şiddetin dozunu arttırdılar. Alanda en son hatırladığım, yerde yüzüstü şekilde beni yatırıp boynuma postalıyla basıp kolumu ters bir şekilde kitleyerek hareket etmemi engelleyen polis memurunun yüzünde müthiş bir keyif gülümsemesi..."

Sanık savunmalarının ardından mahkeme, davayı 28 Eylül'e erteledi.