Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler için ayrı ibadet yerleri bulunan İstanbul Darülaceze’de, Alevilerin ibadet yeri talebi reddedildi. Kadir Topbaş, “Bir odada toplanıp öyle ibadet etsinler” dedi...

ONURKAN AVCI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Darülaceze’de hizmet alan Alevi vatandaşların ibadet yeri talebini önerge yoluyla İBB Başkanı Kadir Topbaş’a sundu. Ancak gelen yanıt; Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler için ibadet yeri bulunan Darülaceze’de Aleviler için ibadet yeri yaptırılmayacağını ilan etti.

DARÜLACEZE ALEVİLERİ ACİZ BIRAKTI
İBB Meclis Üyesi ve Karacaahmet Eğitim ve Kültür Vakfı Kurucu Üyesi Hüseyin Sağ, İstanbul Darülaceze’nin Alevi sakinlerinin, Darülaceze Müdürlüğü Kayışdağı tesisi içinde cem evi yaptırılması talebini 11 Şubat 2008’de Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşıdı. Ancak İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın makamından olumsuz yanıt geldi.

Sağ, önergesinde; 46 bin metrekarelik Darülaceze’de her din mensubu için ibadet yeri olmasına karşın, Aleviler için ibadet yeri olmaması nedeniyle İBB’den cemevi yaptırmasını talep etti. Önergesinde birçok Alevi vatandaşın mağdur olduğunu söyleyen Sağ, Alevilerin ibadet özgürlüğünün sağlanması gerektiğini belirtti.

‘TOPLANTILARINI ODALARDA YAPSINLAR’
Önergeye, İBB Başkanlığından, İstanbul Darülaceze Müdürü Avukat Tayfun Karali imzasıyla verilen yanıtta şu görüşlere yer verildi: “İbadethanelerin çeşitliliği, niteliği ve niceliği tarihi misyonuna uygun olarak, 1994’teki zamanın belediyesinin siyasi iradesi tarafından belirlendi. Talep olursa sakinlerin ihtiyaçlarını karşılamaları için ulaşım desteği sağlanabileceği gibi kurum içinde sakinlerimizin toplu talebi doğrultusunda 46 bin metrekarelik kapalı alana sahip kurumumuzda her türlü toplantının yapılabileceği uygun mekanlar mevcut.”

‘BU YANIT ALEVİLERE HAKARET’
Önergesine gelen yanıta ikinci bir önergeyle karşılık veren Hüseyin Sağ, İBB’den net yanıt talep etti. Sağ, insani bir talebin sunulduğu önergesine gelen yanıtı alaycı bulduğunu söyledi ve ekledi:
“Bir sürü Darülaceze sakini ve yakınlarının talebine gelen cevapta, özetle ‘Biz burada cemevi yapmıyoruz, isteyeni cemevine taşırız ya da herhangi bir odada toplanabilirsiniz’ deniliyor ki, bu Alevilere bir hakarettir. Aleviler cemevinde toplantı yapmaz, birileri beğensin ya da beğenmesin Aleviler oralarda 800 yıldır ibadetlerini yapar. Madem ibadet etmek için bir sürü oda kullanılabiliyor, neden Darülaceze’de Cami, Midraş ve Şapel var? 15 milyon nüfuslu İstanbul’u devlet olanaklarını sadece yandaşlarına peşkeş çekenler tarafından önergeme gelen alaycı yanıtı kabul etmiyorum ve 2. önergeme net, dürüst bir yanıt bekiyorum.”