İskenderun’daki depremzedeler DASK önünde eylem yaptı. Hesaplarına hasar bedellerinin çok altında para yatırıldığını belirten depremzede Selim Karagür, DASK’ın oldubittiye getirerek hasar dosyalarını kapatmak istediğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi
DASK mağduru depremzedeler  İskenderun’da eylem yaptı: Hasar dosyaları kapatılmak isteniyor

Maraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından yıkılan ve hasarlı binaları olan birçok kişinin evine Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından hala eksper atanmadı.

Duruma tepki gösteren İskenderun’daki DASK mağduru depremzedeler, Dayanışma Gönüllüleri ve Hatay Depremzede Derneği Girişimi’nin de desteğiyle DASK önünde açıklama yaptı.

Dairesinde 200 bin TL hasarı olan bir depremzedeye 28 bin TL, 110 bin TL hasar miktarı olan bir başka kişinin hesabına 25 bin TL yatırıldığı belirtildi. Eylem sonrasında depremzedeler dilekçelerini toplu halde DASK’a teslim etti. 

"DEPREMZEDELER MAĞDUR EDİLİYOR"

İskenderunlu depremzede Selim Karagür, "Biz İskenderun’daki DASK mağdurlarını temsilen buradayız. 6 Şubat tarihinde yaşanılan depremde maalesef birçok vatandaşımız gibi benimde evim zarar görmüştür.  Depremin üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen birçok kişiye eksper atanmamıştır ve DASK yüzünden insanlar deprem bölgesinde mağdur edilmeye devam etmektedir. Az hasarlı olan dairelere eksper göndermeden hasar durum tespiti yapılmadan hasar bedelinin yüzde 15’i tutarı, poliçe sahibi talep etmemesine rağmen bankaya TC kimlik numarası üzerinden yatırılarak dosya kapatılmak istenmektedir" dedi.

Bu davranış ile depremden etkilenen tüm yurttaşların ciddiyetten uzak bir duruma maruz bırakıldığını, oldu bitti şeklinde hasar dosyalarının kapatılmak istendiğini belirten Karagür, şunları söyledi:

"Bu konu ile ilgili sadece Hatay bölgesi değil tüm deprem bölgeleri için aynı şekilde davranılmaktadır.125 ihbar hattı ile irtibata geçildiğinde ki ulaşılması çok zor, ulaşıldığında da ‘Kurum böyle karar aldı az hasarlı kayıtlara yüzde 15 yatırılacaktır’ denilmektedir. Hatay’da bir duvar ustasının günlük yevmiyesi 1000 ile 1500 TL arasında değişmektedir. Buna malzeme masrafını da eklediğiniz zaman verilen tutar oluşan hasarı karşılamamaktadır. Mağduriyetin daha da artmaması için hasar dosyası açık olan tüm vatandaşlarımıza eksper atanmasını ve bir an önce hasar tespitlerinin yapılarak normalleşmeyi talep etmekteyiz. DASK’ta bina bedelini bakanlık belirliyor ve onu artırma koşulu yok. Keza DASK kabul edip hafif hasar bedelinin tamamını da ödese bizim mağduriyetimizi gidermiyor. Bu aşamada, hükümetin televizyonlarda söylediği ‘Depremde evini kaybedenlerin evlerini yapacağız’ sözünü tutması, bizim durumumuzda olanların da mağduriyetini gidermesi gerekiyor."

Karagür, "Sadece bizim bulunduğumuz siteler bölgesinde, bizim ulaştığımız 2 bin mağdur var. Deprem bölgesinde 10 ilde on binlerce mağdurdan bahsediyoruz. Mağdurlar olarak hakkımızın peşindeyiz ve hakkımızı alacağız. DASK’ta bina teminat bedelleri çok düşük olduğu için biz zaten mağduruz. Hafif hasarın tam karşılığını alsak bile evimizi eski haline getirmeye bu para yetmeyecek. Bu anlamda hükümetin DASK’tan doğan zararlarımızı karşılamasını talep ediyoruz" diye konuştu.