Datça'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği

MEHMET ERDAL / DATÇA

Datça Yarımadasının en uç yerinde bulunan Knıdos antik kentine giderken en son içinden geçilen ve belgesel çekimlerin duayenlerinden Ertuğrul Karslıoğlu'nun 'KNIDOS'UN KADINLARI' belgeselinin konusu olan Yazı (Köyü) Mahallesinin kadınları, bu yıl da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine ev sahipliği yaptı. Gelen konuklara yöreye özgü keşkek ikramının yapıldığı ve Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin organize ettiği etkinlik, Yazı Mahallesi Düğün Salonunda gerçekleşti.

Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden Gülhan Keleş ile Yazı Köylü Gülkadın Taş'ın sunumunu yaptığı program çerçevesinde gerçekleşen etkinliğe, çoğunluğunu Betçeli (Yazı Köylü, Çeşme Köylü, Yaka Köylü, Sındılı, Zeytincikli ve Mesudiyeli) kadınların oluşturduğu çok sayıda izleyici katıldı.

Etkinliğin açılışının yapılmasının ardından Gülkadın Taş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bir konuşma yaptı. Ardından Seval Karakaş ve Yüksel Tokcan adındaki Betçeli iki kadın şiir okudu.

Belgeselci Ertuğrul Karslıoğlu'nun çektiği ve etkinliğin sunucularından Gülkadın Taş'ın da rol aldığı belgeselin gösterimi yapıldı. Kendilerini Knıdos Kadınları ile özdeşleştiren Yazılı kadınların günlük yaşamlarını konu alan ve yöre kültürünü tanıtan bu belgesel, izleyenlerce beğenildi.

Film gösteriminin ardından, zaman zaman şiirler de yazan Yazılı Gülkadın Taş, kadını konu olan oldukça uzun bir şiirini okudu. En son bölümde, Betçeli kadın ve erkeklerden oluşan Betçe Türk Halk Müziği Korosu türkü söylerken, koroda yer alan kadın ve erkekler, oyunlar oynadı. Etkinlik, izleyicilerin de türkülere ve oyunlara katkıda bulunmasıyla tamamlandı.

datca-da-8-mart-dunya-kadinlar-gunu-etkinligi-698220-1.

"DÜNYA YERİNDEN OYNAR, KADINLAR ÖZGÜR OLSA"

Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri bugün de devam etti. Etkinlik, PSAKD (Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği) binasında yapılan sabah kahvaltısı ile başladı.

Kahvaltının bitiminden sonra yürüyüşe geçildi; yürüyüşe yaklaşık 150 kadın katıldı. Datça'nın ana caddesi boyunca 'Kadın kadındır, çiçek babandır', 'Aş mı verdin? İş mi verdin? 3 çocuğu ne istersin?', 'Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa', 'Ar benim, edep benim, kâhyam mısın sen benim?' şeklinde sloganlar atılarak devam eden yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda Kadın Meclisi Başkanı Gülhan Keleş'in basın açıklamasını ve bazı kadınların şiir okumalarıyla son buldu.

Okunan basın açıklamasında, 8 Mart'ın kısa bir tarihçesi ve Türkiye'de kadının durumu, kadına yönelik şiddet ve Muğla ilinin bu çerçevedeki konumu anlatıldıktan sonra, Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak, yerel yönetimlerden beklentilerini dile getirdi.

Talepler şöyle şöyle sıralandı:

"Muğla İlinin her ilçesinde Kent Konseyi Kadın Meclisleri kurulsun. Nüfusu 100 bini aşan her ilçede, kadın sığınma evleri kurulup, ivedi olarak etkin bir şekilde faaliyete geçsin. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla ilinin tüm ilçelerinde toplumsal cinsiyet eşitlik politikaları benimsenmek şartı ile toplumsal cinsiyet eşitlik birimleri kurulsun ve faaliyete geçsin. Muğla’nın her ilçesinde kadın danışma merkezleri faaliyete geçirilsin. Muğla’nın her ilçesinde cinsel taciz ve saldırıya karşı destek birim/ merkezleri kurulsun. Muğla’nın her ilçesinde 7/24 faaliyet gösteren alo şiddet hattı kurulsun. 6284 sayılı Kanun ve İstanbul Sözleşmesi, her ilçede yerel yönetimler tarafından etkin bir şekilde uygulansın."

Etkinlik, bugün Ecevit Kültür Merkezinde gösterilecek 'KNIDOS'UN KADINLARI' belgeselinin gösterimi ve akşam saat 20.00'de PTT önünde başlayacak ve Cumhuriyet Meydanı’nda bitecek fenerli yürüyüş ile devam edecek.