Muğla'nın Datça ilçesinde henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Ekipler yangına havadan ve karadan müdahale ediyor. Yangın 10'uncu saatine girerken çalışmalar gece de sürüyor. Datça Belediyesi, “sandviç, su, ayran, göz damlası, ağrı kesici, powerbank, konserve gıda, plastik çatal-kaşık” gibi ürünlerin yer aldığı bir ihtiyaç listesi paylaştı.

Datça'da orman yangını: "Yangın tehlikeli bölgelere sıçradı"
Fotoğraf: İHA

Mesudiye Mahallesi'nin Kocadağ mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

İhbar üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yangında 10 uçak, 16 helikopter, 107 arazöz, 13 iş makinası ve 595 personel görev alıyor. Belediyelerin itfaiye ekipleri ve askerler de söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Datça Kaymakamı Mesut Çoban, AA muhabirine, yangın dolayısıyla Mesudiye Mahallesi'nin üst kısmındaki ormanlık alanda bulunan 20 evin tahliye edildiğini söyledi. Bu evlerden ikisinin zarar gördüğünü aktaran Çoban, ayrıca 1'i orman işçisi 5 kişinin yaralandığını kaydetti.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

Datça-Mesudiye kara yolu, yangın nedeniyle geçici süre ulaşıma kapatıldı.

Jandarma ekipleri bölgeye görevliler dışında girişlere izin vermiyor. Orman işçileri ve itfaiye ekipleri yangının bölgedeki diğer evlere sıçramaması için çaba gösteriyor.

Öte yandan, söndürme çalışmalarına katılmaya giden bir itfaiye aracı devrildi. Hafif yaralanan 3 itfaiye erine sağlık ekiplerince olay yerinde müdahale edildi.

VALİLİK: "TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ"

Muğla Valiliği’nden yapılan açıklama henüz belirlenemeyen nedenle çıkan orman yangınının şiddetli rüzgarın da etkisiyle büyüdüğü belirtilerek, "Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlar seferber edilmiştir. Bölgeye çok sayıda hava ve kara ekibi yönlendirilmiştir. Yerleşim yerlerini yangından korumak için gerekli tedbirler ekiplerimizce alınmaktadır." ifadelerine yer verildi.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Orman Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen yangına müdahale çalışmalarına, AFAD ve Valilik koordinasyonunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın personel ve TOMA'larla, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Belediyesi’nin itfaiye araçları ve tankerlerle destek verdiği bildirildi.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

BELEDİYE BAŞKANI UÇAR: "YANGIN TEHLİKELİ BÖLGELERE SIÇRADI"

Haber Global'e konuşan Datça Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar yaptığı açıklamada, "Şu anda bütün araziler, ormanlık araziler her tarafa, rüzgarın etkisiyle hızlı bir sıçrama yapıyor. Uçak olsun, helikopter olsun nereye müdahale edecekleri konusunda inanın karar veremiyorlar. Çok tehlikeli bir bölgeye sıçramış durumda, yangının boyutu biraz daha büyüyebilir" diye konuştu.

Yerleşim birimleri açısında durumu açıklayan Uçar, "Yerleşim alanlarında birkaç ev yandı. Çok maddi zararımız yok. Yangın şu an kontrol altına alınamıyor, bütün arazilerde yangın var. Zor bir süreçteyiz. İnsan gücünün yapacağı hiçbir şey yok. Şu anda oralara gitmek, insanları yangının üzerine göndermek çok doğru değil. Yangın hızlı bir şekilde ilerliyor. Havadan müdahale devam ediyor ama dediğim gibi yangın çok dağınık olunca, müdahele etmek çok zor" dedi.

datca-da-orman-yangini-7-ucak-15-helikopterle-mudahale-ediliyor-1039939-1.

DATÇA BELEDİYESİ'NDEN AÇIKLAMA

Datça Belediyesi, yangınla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Mesudiye bölgesinde çıkan orman yangınına uçaklar, helikopterler ve kara ekipleriyle yoğun şekilde müdahale edilmekte olup, en kısa sürede kontrol altına alınması hedeflenmektedir. Şiddetli esen rüzgar nedeniyle zorlaşan çalışmalara destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederiz. Oluşabilecek ihtiyaçlar için bizi takip etmenizi istirham eder, söndürüldü haberini vermek için fedakarca mücadele ettiğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

BAKAN BÖLGEYE GİTTİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Datça’daki yangın bölgesine gelerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Kirişci yaptığı açıklamada, “Teknolojimiz en üst seviyede. Kullandığımız yapay zeka, yazılımlarımız, donanımlarımız. Biz Marmaris’te daha beterini gördük, burada içimiz daha rahat. Burada son durumla ilgili bilgi alacağız. Bir de gece kullanılabilen helikopterleri de ilk defa burada denemiş olacağız. Bunların sağlıklı çalışıp çalışmadığını test edeceğiz. İlk defa burada deneyeceğiz” dedi.

DENİZ ÜS KOMUTANLIĞI ASKERLERİ BÖLGEYE GÖNDERİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise "Muğla Valiliği’nin talebi üzerine Datça'da meydana gelen yangını söndürme çalışmalarına destek için Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’mızdan personelin yanı sıra arazöz, dozer, su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçları görevlendirilmiştir" bilgisine yer verildi.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre ise bölgede an itibarıyla sıcaklık 31 derece, rüzgar kuzeybatı yönünden saatte 30-40 kilometre hızla esiyor. Nem oranının yüzde 31 olarak ölçüldüğü yangın bölgesinde, rüzgarın hızının saatte 50-60 kilometreye yükseleceği tahmin ediliyor. Rüzgarın sabah etkisini kaybedeceği öngörülüyor.

MÜDAHALE DEVAM EDİYOR

Yerleşim alanlarını da tehdit eden yangında vatandaşlar güvenli bölgelere sevk edilirken, yangınla mücadele aralıksız olarak sürüyor.

10'uncu saatine giren orman yangınında çalışmalar gece saatlerinde de devam ederken, ekipler alevleri kontrol altına almak için canla başla çalışıyor. Bölgedeki rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilediği yangına karadan müdahale sürüyor.

DATÇA BELEDİYESİ İHTİYAÇ LİSTESİ PAYLAŞTI

Datça Belediyesi, ilçede bugün öğlen saatlerinde başlayan ve hala devam eden orman yangını nedeniyle sosyal medya hesabında bir ihtiyaç listesi yayınladı.

Belediyenin paylaşımında şunlar kaydedildi:

“Vatandaşlarımızın dikkatine; yangın ile ilgili ihtiyaçların toplanma noktası olarak belirlenmiş tek yer, liman girişindeki belediyemize ait sosyal tesislerdir.

Güncel ihtiyaç listesi; soğuk sandviç için ekmek ve kaşar, ayran, su, göz damlası, ağrı kesici, powerbank, konserve gıda, peynir, enerji içeceği, plastik çatal-kaşık.”

(AA)