Muğla Datça’daki kaçak yapılar işletme sahipleri tarafından kaldırılmaya başlandı. Bir yaşam savunusu “Belediye dokundu ama yıkmadı” derken, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar da, kaçak yapıların hepsinin kaldırılacağını söyledi.

Datça’daki kaçak yapıların kaldırılma süreci başlatıldı

Mehmet ERDAL 

Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Ilıca Camping’deki kaçak yapılar, işletme sahipleri tarafından kaldırılmaya başlandı. Ekoloji mücadelesi yürüten Datçalıların aylardır mücadele ettiği kaçak yapılarak karşı ilk adım atılmış oldu. 

Ilıca Camping işletmecileri Datça Belediyesi’nin kaldırılması gerektiğini söylediği yapıları taşıdıklarını söyledi. Datçalı bir yaşam savunucusu da, “Kamp alanının ön kısmı imar planında park olarak görünüyor ama aralık ayından beri imar planına aykırı ve ruhsatsız yapılaşma faaliyetleri devam ediyor. Belediyenin yıkım kararı aldığını biliyordum ve nihayet bugün kaçak yapılaşma yıkılacağı haberi aldım ve buraya geldim. Belediye dokundu ama yıkmadı. Yıkımın nasıl devam edeceğini merakla bekliyorum. Belediye’nin imar planlarına aykırı ruhsatsız yapılara karşı yasal yetkisini kullanmasını, verilen yıkım kararlarının uygulanmasını bekliyorum” dedi.
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise, “Ben bugün ekipleri oraya gönderdim, savsaklamaya başladıkları anda kendim bizzat yıkarım” diyerek sözlerine başladı. Uçar, “İşletme sahipleri, klimaları sökelim, elektrikleri keselim, biz bunları kendimiz kaldıralım dediler. Kaldırsınlar. Ben onlara 2 aydır kaldırın diyorum. 2 aydan beri gidip yürütmeyi durdurma kararı aldırıyorlar. Siz, yıkmama adına direniyorsunuz. Şimdi yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Kin, nefret kusarcasına yerle bir etmek, olmaz; bunlar milli servettir. Tamam, klimayı sökün, elektrikleri kesin... Sonunda bunları kaldıracaksınız” diye konuştu.

Ilıca Camping’te eskiden yapı kayıt belgesi alınan yerlerin dışındakilerin hepsinin kaçak yapı olduğunu vurgulayan Uçar, “Kaçak yapıların hepsini kaldıracaklar. Ben, bu kaçak yapıların 5 tanesini kaldırın, diğerleri kalsın diyebilir miyim? İşletme sahipleri kendi olanakları ile kaçak bungolav ve yapıların tümünü peyder pey kaldıracaklar. Datça Belediyesi de bu süreci izleyecek ve denetleyecek. Belediyenin iyi niyetinin suistimal edilmesine izin vermeyeceğiz. Ben başından beri söylüyorum. Orada yapı kayıt belgesi alınan yerler var. Tamam, onlar yasal. Bunların haricindeki yerleri yapmayın” ifadelerini kullandı.