AYM, yerel mahkeme ile Yargıtay arasında 7 kez gidip gelen ve sonunda zamanaşımından düşen Pamukova tren kazası davasında hak ihlali kararı verdi. AYM kararında davanın sürüncemede bırakıldığı vurgulandı.

Dava sürüncemede bırakıldı

HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2004 yılında 41 kişinin öldüğü, 90 kişinin yaralandığı Pamukova tren kazasına ilişkin davanın yedi kez mahkeme ile Yargıtay arasında gidip gelmesi sonucunda zamanaşımı nedeniyle düşmesi gerekçesiyle hak ihlali kararı verdi. Davanın sürüncemede bırakıldığını belirten Yüksek Mahkeme, kazada eşini kaybeden H.T’ye 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.


DW’nin haberine göre, İstanbul/Haydarpaşa-Ankara seferini yapan yolcu treni, 22 Temmuz 2004 tarihinde Sakarya’nın Pamukova ilçesi Mekece Mahallesi yakınlarında raydan çıktı. Soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, olay yerinde maksimum saatte 80 kilometre hızla gitmesi gereken trenin kaza sırasında 130 kilometre hızla gittiği tespitine yer verildi. Raporda, makinist F.K. ve ikinci makinist R.S. ile tren şefi K.C. kusurlu bulundu. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, üç isim hakkında dava açtı.

2004 yılında başlayan dava, 2019 yılına kadar yedi kez Yargıtay ile yerel mahkeme arasında gidip geldi. Kazada eşini kaybeden H.T. son çare olarak AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölüm, 23 Kasım 2021 tarihli toplantısında dosyayı görüştü. Başvurucunun anayasal güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine karar veren Yüksek Mahkeme, başvurucuya net 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Alınan bilgiye göre yazımı süren kararın gerekçesinde, "Yargılamanın bütününde yapılan işlemler ve bozma kararlarının içerikleri dikkate alındığında davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesinin sebebi davanın sürüncemede bırakılmış olmasıdır. Bu bakımdan başvuruya konu yargılamanın makul bir özen ve süratle yürütüldüğü söylenemez" denildi.

Öte yandan Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, makinistlere yardımcı olacak otomatik ya da yarı otomatik kontrol sistemlerinin kurulması gerekmesine rağmen kurulmadığı ve üstyapıda eksikliklerin kazanın meydana gelmesinde rol oynadığı iddiası ile TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında da soruşturma açmıştı. Soruşturma kapsamında yetkisizlik kararı veren başsavcılık, dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. AYM kararında, "Bu soruşturmanın sonucu tespit edilememiştir" denilmesi dikkat çekti.