Suikasta uğrayarak öldürülen Necip Hablemitoğlu’nun davasında tüm tutuklu sanıklar tahliye edildi. Tahliye edilenler arasında Bulgaristan’da yakalanıp apar topar Türkiye’ye getirilen Levent Göktaş da var.

Davada tutuklu sanık kalmadı
Hakkında kırmızı bülten çıkartılan Levent Göktaş, Bulgaristan'da yakalanıp apar topar Türkiye'ye getirilmişti. (Foto: AA)

Haber Merkezi

Akademisyen Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesine ilişkin davada tutuklu sanık kalmadı. Mahkeme heyeti Hablemitoğlu suikastıyla ilgisi olduğu tüm sanıkların 'mevcut delil durumunun sanıklar lehine değişmesi ihtimali nedeniyle' tahliye edilmesine karar verdi.

Akademisyen Necip Hablemitoğlu'nun Ankara'da 18 Aralık 2002'de evinin önünde silahlı saldırıda öldürülmesiyle ilgili davada 6'sı tutuklu, 1'i tutuksuz, Fetullah Gülen dâhil 3'ü firari, 10 sanığın Ankara 28'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi. Duruşmada tutuklu sanık eski askerler Levent Göktaş, Fikret Emek, Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Nuri Gökhan Bozkır ile eski istihbaratçı Enver Altaylı, Aydın Köstem ve tutuksuz sanık Mehmet Narin katıldı. Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu ve kızları da mahkeme salonunda hazır bulundu.

Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın; Abdullah Gül, Hasan Atilla Uğur, Abdurrahman Şimşek, Ferhat Ünlü, İrfan Fidan, Mustafa Çalışkan, Tamer Topsakal ve Tuncay Özkan’ın tanık olarak dinlenmesini isterken Barkın’ın bu talebine sanık avukatları da destek verdi.

Mahkeme, gazeteciler Abdurrahman Şimşek ve Ferhat Ünlü'nün yanı sıra Tuncay Özkan ile Hasan Atilla Uğur’un tanık olarak dinlenmesi talebini kabul ederken Abdullah Gül’ün dinlenmesi talebinin ise tüm deliller toplandıktan sonra kararlaştırılmasına hükmetti. Dönemin İstanbul başsavcı vekili İrfan Fidan ile Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın dinlenmesi talebini ise reddetti.

TAHLİYE EDİLDİLER

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Göktaş, Emek, Mumcuoğlu, Bozkır, Altaylı ve Köstem'in, mevcut delil durumunun sanıkların lehine değişmesi ihtimali nedeniyle tahliyesine karar verdi. Dosyada böyle tutuklu sanık kalmadı. Tutuksuz yargılanma kararı verilen sanık Altaylı, daha önce 'FETÖ üyeliği' ve 'casusluk' suçlarından hapis cezası aldığından cezaevinden tahliye edilmedi.

Mahkemenin kararına Necip Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak  "Necip Hablemitoğlu'na ne yapıldığının, nasıl yapıldığının, şimdi ne yapıldığının farkındayız" diyen Hablemitoğlu, "Duruşmalarda tanık olduklarımıza da bakınca daha 2. Celsede alınan bu kararı toplumun vicdanına bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

APAR TOPAR GETİRİLMİŞTİ

Hablemitoğlu suikastının tutuklu sanıklarından Levent Göktaş hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından firar etmişti. Hakkında kırmızı bülten bulunan Göktaş bir süre sonra Bulgaristan’da yakalanmış, reddedilen iade talebinin itiraz edilmesinin ardından kabul edilmesiyle Türkiye’ye getirilmişti. Göktaş, 17 Aralık’ta İstanbul’a getirilerek tutuklanmıştı.

FETÖ YAPTI İDDİASI

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen faili meçhul kalan Hablemitoğlu dosyasında, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden kısa bir süre önce yeniden soruşturma genişletilmişti. Savcılık, o dönem Ukrayna’da bulunan şüpheli eski asker Nuri Gökhan Bozkır hakkında kırmızı bülten çıkarmıştı. MİT tarafından 27 Ocak 2022’de Türkiye’ye getirilen Bozkır, 8 Şubat’ta ‘suç örgütü üyeliği’ ve ‘tasarlayarak öldürme’ suçlarından tutuklanmıştı. Bozkır’ın ifadesinin ardından 8 Haziran 2022’de emekli Albay Levent Göktaş, emekli Binbaşı Fikret Emek, suikastın tetikçisi olduğu iddia edilen emekli Yüzbaşı Ahmet Tarkan Mumcuoğlu’nun aralarında bulunduğu dokuz kişi hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı.

Son olarak Türkiye’nin talebi üzerine Interpol’ce hakkında kırmızı bülten çıkarılan firari emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Bulgaristan’da yakalanmış, Fethullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 10 şüpheliyle birlikte hakkında dava açılmıştı. Göktaş’ın, ‘FETÖ’ yöneticilerinin yönlendirmesiyle suikastı gerçekleştiren ekibi kurup yönlendirdiği iddia ediliyor.