Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının 10. yıldönümü nedeniyle çok sayıda insan çeşitli iller de sokağa çıktı. Basın açıklaması yapmak isteyen eylemcilere polis izin vermedi...

Gösterileri takip etmek isteyen Dicle Haber Ajansı muhabirleri ile çok sayıda kişi göz  alındı. Batman"da 2"si çocuk 7 kişi biber gazı ve tazikli su ile yaralanırken, bir çok il ve ilçe de açlık grevi başlatıldı.
Abdullah Öcalan"ın yakalanmasının yıldönümü nedeniyle Batman, Van, Mersin, Diyarbakır, Fransa, Avustralya, Şırnak, Silopi, İdil, İzmir, Dicle, Kızıltepe, Şemdinli, Başkale, Malazgirt, Bulanık, Varto"da çok sayıda insan alanları doldurdu. İller de yapılmak istenen gösteri ve basın açıklamalarına izin vermeyen güvenlik güçleri, biber gazlarıyla müdahale ederken, 20"ye yakın kişiyi gözaltına aldı.

BATMAN
Batman"daki DTP"liler, Abdullah Öcalan"ın yakalanmasının 10"uncu yıldönümü nedeniyle Sanat Sokağı"nda basın açıklaması yapmak istedi. Aralarında DTP Batman milletvekili Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız, Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ve Belediye Başkan Adayı Necdet Atalay, DTP İl Başkanı Özcan Erdem, sivil toplum örgütleri, ilçe belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişi DTP İl Binası önünde toplandı. Göstericiler, sloganlar atıp Sanat Sokağı"na yürüyerek basın açıklaması yapmak istedi. Ancak, polis Sanat Sokağı girişinde kalabalığın önünü keserek yürüyüşlerine izin vermedi.
Kitlenin yürümesine izin vermeyen güvenlik güçleri kitleden eylemlerine son vererek dağılmasını istedi. Ardından yürümekte kararlı olan kitleye çevik kuvvet ekipleri gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı. Saldırıda DTP"li Batman Belediye Başkan Adayı Nejdet Atalay, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Vekil Ayla Akat ve Bengi Yıldız ve çok sayıda kişi gaz bombalarından etkilenirken 7’si çocuk 20 kişi yaralandı. Olaylar sırasında 15 gösterici gözaltına alındı.

MERSİN
Mersin’in Akdeniz İlçesi’nde Abdullah Öcalan’ın yakalanmasını yıldönümün de bini aşkın kişi yürüyüşe geçti. Mersin"in Akdeniz İlçesi"nde ise Şevketsümer Mahallesi Halilibrahim Camii önünde bir araya gelen ve aralarında DTP, MKM Der ve GÖÇDER yöneticilerinin de bulunduğu bini aşkın kişi yürüyüşe geçti. DTP Akdeniz İlçe binası önünde sona erecek yürüyüşten sonra açıklama yapıldı.

DİYARBAKIR
Öcalan’ın yakalanması 11. yılında Silvan’da açlık grevi ile protesto edildi. Öcalan"ın yakalanması protestosu Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde DTP İlçe binasında kadınlar tarafından sürdürülen açlık grevi ile devam etti. Sabah başlayan açlık grevi akşam son buldu. Siyah elbise giyen ve başlarına kırmızı kurdele bağlan eylemciler, slogan atarak Öcalan"ın yakalanmasını protesto ettiler. Silvan’da bugün yapılacak bir basına açıklaması ile de protestolar devam edecek.

VAN
Van"da protesto amaçlı yapılan basın açıklamasını takip eden DİHA muhabirleri Aysel Ertunç ve Nazan Sala gözaltına alındı. Basın açıklamasını takip eden DİHA Van bürosu muhabirlerinden Aysel Ertunç ve Nazan Sala polis tarafından gözaltına alındı. Sala ve Ertunç"un Cumhuriyet Polis Karakolu"na götürüldüğü öğrenildi.

FRANSA
Fransa’nın Strasbourg kentinde toplanan onbinlerce kişi artık Öcalan’ın yakalanmasını protesto etti.
Sabah saatlerinden itibaren Avrupa’nın birçok ülkesinden binlerce kişi Strasbourg’a geldi. Uzak şehirlerde yaşayanlar bir gün öncesinden otobüs ve özel araçları ile yola çıktılar. Yer yer yağışlı olan kötü hava koşullarına rağmen yürüyüş saatinin başlamasına kadar Gare Centrale (Merkez Gar) önünde bekleyişlerini sürdüren kalabalık kitle, sık sık slogan attı.
Başta Avrupa Konseyi ve İşkenceyi Önleme Komitesi olmak üzere çok sayıda AB kurumunun bulunduğu Strasbourg’da Kürtler, Avrupa kamuoyunu da Kürt sorunu ve Öcalan’ın durumuna karşı duyarlı olmaya çağırıda bulundu.

ŞIRNAK
Şırnak DTP İl Örgütü"nün parti binası önünde yaptığı açıklamaya DTP Şırnak İl Başkanı Halil İrmez, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, DTP Şırnak Belediye Başkan Adayı Ramazan Uysal, Şırnak Seçim Komisyonundan Cemile Bütün ve Ayfer Ekin, Şırnak Kadın Meclisi üyelerinin aralarında bulunduğu yüz kişi katıldı. Açıklamayı yapan DTP Şırnak İl Başkanı Halil İrmez, 21. yüzyılın barış ve demokrasi yılı olması gerektiğini vurgulayarak, "Başta ABD ve onun destekleyicileri 21.yüzyılı ölüm ve kan yılı yaptılar. İçinde yaşadığımız sistemin yöneticileri Davos"to Müslümanları kanı üzerinde şov yapıyor. Daha sonra da masaya oturdukları zaman da bu katliamların yaşanmasında en büyük rolü oynuyorlar" dedi. İrmez, Öcalan"ın tutuklandığı günün tarihe insanlığın en büyük ayıbı olarak geçeceğini vurguladı. Açıklama sırasında Şırnak"ta yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı dikkat çekti.

İZMİR
DTP İzmir İl Örgütü, 29 Mart yerel seçimlerine ilişkin Karabağlar Özgür Yurttaş Derneği"nde geniş katılımlı halk toplantısı gerçekleştirdi. Platformda Öcalan"ının yakalanışının 10. yılı kınandı. Platforma PM üyeleri İrfan Güler, Kutbettin Kurt, Pervin Oduncu ve DTP İzmir İl Başkanvekili Yusuf Kaya katıldı. Platformda seçim metni okunduktan sonra Karabağlar Belediye Başkan adayı, il meclis adayları ve belediye meclis adayları kendilerini tanıttılar. Ayrıca platformda Abdullah Öcalan"ın yakalanışının 10. yılı yapılan konuşmalarla kınandı.

KIZILTEPE
DTP Kızıltepe İlçe Örgütü, Öcalan"ın Türkiye"ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle parti binasından Cumhuriyet Meydanı"na kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe katılanların siyah elbiseler giyerken, yürüyüşte kadınların çoğunlukta olması dikkat çekti. Sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı"nda basın açıklaması yapıldı. Kitle adına konuşan DTP Kızıltepe İlçe Yöneticisi Reşit Kaplan, ABD, İsrail ve İngiltere gibi ülkelerin başını çektiği tuzaklar sunucu İmralı Tek Kişilik Kapalı Cezaevi"ne konulan Öcalan"ın 10 yıldır büyük tecrit altında tutulduğunu belirtti.

ŞEMDİNLİ
PKK Lideri Abdullah Öcalan"ın Türkiye"ye getirilişi Hakkari"nin Şemdinli İlçesi"nde de protesto edildi. DTP Şemdinli İlçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında DTP Şemdinli Belediye Başkan Adayı Sedat Töre ile DTP yöneticilerin de bulunduğu yaklaşık bin kişi Umut Kitapevi"e yürüdü. Basın açıklamasını yapan Şemdinli DTP İlçe Başkanı Emrullah Öztürk, 15 Şubat"ın Kürt halkı için bir yas günü olduğunu belirterek, "15 Şubat Kürt halk tarihinde kara bir leke olarak duracak gündür. Yani yüreğimize kara bir hançerin saplanışıdır" dedi. Yapılan açıklamadan sonra kitle DTP İlçe binası önüne kadar yürüdü.  BirGün