Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AKP'de Başbakanlık görevinden ayrılırken yaptığı veda konuşmasından dolayı pişman olduğunu belirtti. Davutoğlu, "Başbakanlıktan ayrılırken ikide bir önümüze gelen o konuşmayı yapmazdım. Yapmakla hata ettiğimi şimdi kabul ediyorum" dedi.

Davutoğlu 2016'daki konuşmasını hatırlattı: "O konuşmayı yapmakla hata ettim, her yerde karşıma çıkarıyorlar"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar TV'de katıldığı canlı yayında AKP'den ayrılma süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. 22 Mayıs 2016'da AKP Genel Başkanlığı ve başbakanlık görevlerini Binali Yıldırım'a devreden Davutoğlu, o gün yaptığı konuşmanın yıllardır kendisine karşı kullanıldığını savundu.

"Her yerde karşıma çıkarıyorlar, sen öyle dedin böyle dedin diye" ifadelerini kullanan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Başbakanlık'tan ayrılırken ikide bir önümüze gelen o konuşmayı yapmazdım. Yapmakla hata ettiğimi şimdi kabul ediyorum. O gün tek düşüncem vardı, 'Aman devlet zarar görmesin', 'Aman AK Parti zarar görmesin.' Şimdi görüyorum ki benim iyi niyetle yaptığım o konuşma yarayı dökmek gerekirken belki de şey yaptı.

'KOL KIRILIR YEN İÇİNDE KALIR DEDİĞİMİZ İÇİN BU DURUMLARLA KARŞI KARŞIYA KALDIK'

Tek tesellim doğabilecek bir krizin FETÖ'cü veya başka unsurlar tarafından kullanılmasına yol açılabilirdi, onu engellemiş oldum. Ama en azından o dozda bir konuşma yapmazdım. Çünkü her yerde karşıma çıkarıyorlar, 'Sen öyle dedin böyle dedin' diye. Peki ben öyle dedim de, aklımı ve vicdanımı kenara koydum mu demek bu? Aynı konuşmada o günden sonra konuşacağımı da söylüyorum. O günlerde yine de parti içinde konuşan yegane kişi bendim. Partinin gidişatıyla ilgili sonrasında da, her aşamada çetin mücadeleler verdik. Kol kırılır yen içinde kalır dediğimiz için bu durumlarla karşı karşıya kaldık."

DAVUTOĞLU NE DEMİŞTİ?

Davutoğlu, Mayıs 2016'da AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleriyle yaşadığı anlaşmazlıkların ardından Başbakanlık görevinden istifa etti. Genel başkanlık yetkilerini kısıtlayan MKYK üyelerinin kendisine bilgi vermeden yaptıkları girişimle 'yol arkadaşlığına uygun davranmadığını' belirten Davutoğlu, konuşmasının bir bölümünde şunları kaydetti:

"(...) Sayın Cumhurbaşkanımızdan devraldığım bu onurlu görevi devredeğim. Bizim aramızdaki bağ iki cihan bağıdır. Birbirimizin hukukunu korumak her şeyden daha önemlidir. Bundan sonra içinizde, aranızda hizmet etmeye devam edeceğim. Şahitliğinizi alarak ayrılmak istiyorum. AK Parti'nin birliğini, beraberliğini, davasını korumak için her şeyi yaptığımıza şahitlik eder misiniz? Gece gündüz çalıştığımıza şahitlik eder misiniz? Türkiye'nin birliğini, beraberliğin, milletimizin huzur ve refahını korumak üzere gece gündüz çalıştığımıza şahitlik eder misiniz? Yönlerini Türkiye dönmüş, ellerini semaya açıp medet bekleyen bütün mazlum milletlerin hukukunu koruduğumuza, gönül coğrafyamızın dertleriyle dertlendiğimize, onlarla gözyaşı döktüğümüze şahitlik eder misiniz? Sizin bu şahitliğini ölene kadar kalbimde taşıyacağım."