Davutoğlu bildiklerini açıklasın

Haber Merkezi

Urfa’da IŞİD tarafından 2015’te gerçekleştirilen Suruç Katliamı’nda yaşamını kaybeden 33 kişinin ailesi, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu hakkında ikinci kez suç duyurusunda bulundu. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yapılan suç duyurusunda aileler, Davutoğlu’nun bildiklerini açıklamasını ve yargılanmasını istedi.

Suruç Katliamı sırasında Başbakanlık yapan Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı konuşmalara dikkat çekilen suç duyurusu dilekçesinde yer alan suçlamalar şu şekilde oldu: İnsanlığa karşı suçlar, ihmali davranışla kasten öldürme, ihmali davranışla kasten yaralama, suç delillerini yok etme gizleme değiştirme, suçluyu kayırma.

Bianet’in haberine göre suç duyurusunun dört temel dayanağı olduğunu belirten Suruçlu ailelerin avukatı Taylan Savran, “Davutoğlu’nun çeşitli zamanlarda açıklamaları oldu. Biri katliamdan hemen sonraydı, ‘yakalayamadık eylem yapmadı’ minvalinde. Dilekçemizde bunu hatırlattık. Eğer savcılık, dilekçe sonucunda soruşturma başlatırsa ve iddianame hazırlanırsa Davutoğlu yargılanabilecek. Böylece, Türkiye’nin en karanlık katliamlarının aydınlatılması ve faillerin yargılanması açısından da yeni bir dönem başlamış olacak” dedi.

Davutoğlu, çeşitli zamanlarda yaptığı açıklamalarda katliamcı için “Yakalamadık, eylem yapmadı” demişti. Ağustos 2019’da ise “2015 Haziran-Kasım’ı arasında olanları açıklamasam kimsenin birbirinin yüzüne bakacak hali kalmaz” ifadelerini kullanmıştı.

Davutoğlu hakkında 26 Ağustos 2019’da da Sakarya’da yaptığı konuşma nedeniyle, ‘suçu bildirmeme’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmuştu.