DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası ardından açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu ve Babacan’dan Albayrak açıklamaları: İlkokul düzeyinde bir Türkçe

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 1. Olağan Bilecik İl Kongresi'nde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün gece sosyal medya hesabından paylaştığı istifa açıklamasına değinen Babacan, "Ülkenin bir bakanı kendi sosyal medya hesabından bir istifa mektubu paylaşıyor fakat basından çıt yok. Belli ki bir yerlerden talimat bekleniyor. Basınımız bir istifa haberini talimat almadan veremiyor" dedi.

Akraba kayırmacılığının, basını sansürleme işgüzarlığının kötü sonuçlarına son 24 saatte tekrar şahit olduk. Halkımıza yoksulluğu dayatan beceriksiz ekonomi politikası iflasını canlı canlı izledik. Demokrasiyi, hukuku, insan haklarını askıya alanlar; saatlerdir devleti de askıya almıştır."

"Dün gece yapılan açıklama bir istifa açıklaması değil, bir iflas açıklamasıdır. Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dün gece sosyal medya üzerinden iflasını açıklamıştır" diyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hazineyi boşalttılar anladık da, şu anda hazinenin başı da boş. Devlet böyle yönetilmez, ciddiyete yakışmaz. Özgürlüklerin olmadığı, adaletsizliğin kol gezdiği bir ülkede ekonomi de iyiye gitmez. Bütün bu çöküşün faturasını bir-iki isim değişikliğiyle kapatmaya çalışıyorlar. Türkiye ekonomisi, içine düştüğü bu çukurdan sadece ekonomi yönetimini değiştirerek çıkamaz."

Ekonominin sağlam bir temel üzerine inşa edilebileceğini savunan Babacan, "Bu temelde, adalet, demokrasi ve özgürlükler vardır. Bu zihniyet, bu iktidar değişmeden ekonomi düzelmez" dedi.

‘İLKOKUL DÜZEYİNDE TÜRKÇE’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise, partisinin "Tam Demokrasi İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" modelinin tanıtım toplantısında açıklamalar yaptı.

Davutoğlu, "Dün gece hem devlet teamülleri hem de basın özgürlüğü açısından ciddi bir hicap duydum" dedi: “Bugün başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere sesleniyorum: Başınızı iki elinizin arasına alın ve düşünün. Bakanlar bunu yaparsa, yarın hangi mevkide bulunan kimlerin, nasıl davranacağı bilinemez. Türkiye Cumhuriyeti bir aşiret devleti de değildir, kabile devleti de değildir."

Bakan Albayrak'ın istifasının bazı medya organlarında yer almamasına da değinen Davutoğlu, "Bakan istifa ediyorsa birinci muhatabı Türkiye kamuoyudur. Bilgilendirmesi gereken de özgür basındır. Ortada bir metin dolaşıyor, ne teyidi var ne tekzibi var. Demokrasilerde böyle şey olmaz" sözlerini kullandı.

Davutoğlu şöyle devam etti: “Metni gördüğümde 'Gerçek olamaz' dedim. Böyle bir istifa olamayacağı için değil, Bakanlık makamına gelmiş birisinin böyle kötü bir Türkçe kullanmasına inanamadığım için... İlkokul düzeyinde bir Türkçe'dir. Bir aydın olarak da hicap duydum. Bu Türkçe'yle bırakın Bakanlık idare etmeyi, küçük bir kurum bile yönetilemez.”